Eski Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Özgiray, darbe girişimini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ve milletin o çağrıya verdiği yanıtın durdurduğunu ifade ederek, “Öyle olmasaydı bugün belki başka bir Türkiye’de olurduk. Halkımızda da geçmişten bir şeyler kalmış ki tanklara dur diyebiliyor” dedi.
Darbe girişiminin ardından yurt genelinde meydanlarda demokrasi nöbetleri sürerken Amerika ve İstanbul’da yaşayan bir grup akademisyen de darbe teşebbüsüne tepki göstermek amacıyla Taksim Meydanı’nda bir araya geldi. ‘Oylarımızla getirdik, Darbelerle Göndermeyiz ‘ , ‘Milletin Oyu İle Gelen Hainlerin Mermisi İle Gitmez’ yazılı dövizler taşıyan grup darbe teşebbüsünü lanetledi.

TANINMIŞ AKADEMİSYENLER ORADAYDI
Prof. Dr. Vedat Akgiray, Prof. Dr. Ercüment Arvas, Prof. Dr. Selim Akyokuş ve yazar Taha Arvas’ın da aralarında bulunduğu akademisyenlere çevredeki vatandaşlarda destek verdi. Darbe girişimini lanetleyen akademisyenler Türkçe ve İngilizce açıklamalarda bulunarak tüm dünyaya seslendiler.
Açıklama yapan Prof. Dr. Vedat Akgiray, “Millet olarak çok üzüldük. Çok endişe duyduk ama. İnancımız o ki; her şeyden bir hayır çıkar prensibi gereği bundan derslerimizi çıkaracağız. Kabul edilemez, açıklanamaz günler yaşadık. Darbe teşebbüsü, kalkışma…Türkiye’de demokrasi var, seçilmiş bir iktidar var. İktidar olmak isteyen varsa seçimlere girer, görüşlerini söyler halk beğenirse oyunu verir. Bugün halkın neyi istediği belli. Bunu silahla, uçakla, tankla ters çevirmeye çalışmak kabul edilemez bir şey. Ama buradan çıkaracağımız ders olsun. Bundan sonra daha akıllı, daha tedbirli daha güzel günlere doğru yürüyelim istiyoruz. Siyasi bakımdan, sosyal bakımında ekonomi bakımından Türkiye’nin bundan sonraki günlerinin daha iyi olacağına inanıyorum. Bundan ders aldık” dedi.

“SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN VERDİĞİ İŞARET OLMASAYDI...”
Prof. Dr. Akgiray, “Darbe girişiminin ardından halkın tepkisini nasıl gördünüz” şeklindeki soru üzerine ise şöyle konuştu:
“İlk saatlerden itibaren fevkalade ümit verici güven verici insana gelişmeler oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği işaret önemli oldu. Öyle olmasaydı bugün belki başka bir Türkiye’de olurduk. Dolayısıyla halkımızda geçmişten bir şeyler kalmış ki tanklara dur diyebiliyor. Çocuklarımız için umut verici bir şey. İnsanların ağlayası geliyor. Çok sevinç verici bir davranış oldu, ve devam ediyor. Gençlerin duruşu içimizi ağarttı.”

“MİLLET YETER DEDİ”
Yazar Taha Arvas ise, “15 Temmuzda bir ilk yaşandı. Tüm dünya Türkiye’deki daha önce yaşanan 4 darbe gibi 5’inci girişiminde başarılı olacağını zannetti. Ancak bu millet yeter dedi, ayaklandı. Ve bu Türkiye için kırılma noktası oldu. Artık ebediyen Türk milleti hiçbir zaman kendisinin üzerindeki bir güce ve kimseye boyun eğmez ve eğmeyecek” ifadelerini kullandı.
Taksim Meydanı’nda yapılan açıklamaların ardından akademisyenler vatandaşların arasına katılarak demokrasi nöbetine eşlik etti.
(İHA)