ADANA’da darbe gecesi İncirlik Üssü’nden kalkan tanker uçaklara ait uçuş güzergahlarını belirleyen radar kayıtları ortaya çıktı. 3 tanker uçağın gece boyunca F-16’lara 20’den fazla yakıt ikmali yaptığı saptandı.

Radar kayıtlarına göre, darbe girişimi gecesi kalkan uçaklardan 1 numaralı tanker uçağının, saat 21.50’de İncirlik’ten kalkıp 16 Temmuz saat 06.03’te geri dönüş yaptığı, bu sürede Afyon, Ankara ve İstanbul üzerinde uçuş yaptığı, 2 numaralı tanker uçağının ise, 15 Temmuz’da, saat 21.45’te kalkış yapıp, 16 Temmuz sabahı saat 05.28’te üsse geri döndüğü, bu sürede Ankara güzergahı üzerinde uçuş yapıp darbe girişimine katılan savaş uçaklarına yakıt ikmali yaptığı, 3 numaralı tanker uçağının da 16 Temmuz sabahı 04.59’dan üsten hareket edip, 10.42’de dönüş yaptığı, yaklaşık 6 saatlik zaman diliminde Orta Karadeniz bölgesi ile Ankara üzerinde uçuş yapıp darbeci F-16’lara yakıt ikmali yaptıktan sonra geri döndüğü belirlendi.

DARBENİN ETKİNLİĞİNİ ARTTIRMAK İÇİN 20’DEN FAZLA YAKIT İKMALİ

Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından tespit edilen ilgili trafiklere ait radar kayıtlarında, İncirlik Üssü’nden havalanan 3 tanker uçağının darbe girişimine katılan F-16 uçaklarına 20’den fazla yakıt ikmali yaptıkları tespit edildi. Tanker uçaklarının İstanbul’da alçaktan uçuş yapan, Ankara’da ise bombalamaya katılan uçaklara yakıt ikmali yaptığı belirlendi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturmadan sonra tutuklanan ve ardından ordudan ihraç edilen Tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın emriyle 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı’ndan kalkan tanker uçaklarının, yakıt ikmali yaptıkları F-16’ların havada kalma sürelerini arttırarak, darbe girişimi etkinliğini arttırmayı amaçladıkları öğrenildi.

7 TANKER UÇAĞINDAN 4’ÜNÜ HAZIRLAMIŞLAR

İstanbul’da uçan F-16’lara Afyon üzerinde, Ankara’dakilere ise Akıncılar Üssü civarında yakıt ikmali yaptıkları belirlendi. Türkiye’de sadece Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nde bulunan 7 tanker uçağından 4’ünü darbe girişimi için hazırladıkları, bu uçaklardan 3’ünün havalandığı, 1’inin ise kalkış için hazırda bekletildiği öğrenildi. Ayrıca darbe girişimi günü, 1 tanker uçağının bakımda olduğu saptanırken, böylelikle sadece 2 tanker uçağını darbe girişimi için kullanmadıkları tespit edildi.

UÇUŞ EKİBİNİ DİNLENDİRMİŞ, DİĞER PERSONELİ YAYLA VE DENİZE GÖNDERMİŞ

10’uncu Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın, darbe gecesi uçuşa katılacak olan pilot ve uçuş ekibine önceden dinlenip hazır olmalarını istediği, darbe günü de havanın sıcak olmasını gerekçe gösterip, denize ve yaylaya gidecek personeli için mesaiyi saat 15.00’te bitirmeleri talimatını verdiği ortaya çıktı. Ayrıca, darbe gecesi 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı’nda kalan yakıt dolumu ve bakım yapan vardiya personeline, üsse ait telsiz hatları ile cep telefonlarından görüşme yapmamasını, yüz yüze haberleşme talimatı verdiği öğrenildi.

DARBE KARŞITI UÇAKLARIN KALKIŞINI ENGELLEMEYE ÇALIŞMIŞ

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen darbe soruşturmasında Bekir Ercan Van’ın gece boyunca kuleye dahi çıkarak pilotların uçuş hazırlığı sırasında bizzat refakat ettiği belirlendi. Ayrıca İncirlik Üssü’nde bulunan 154. Filo’ya ait F-16 pilotlarına Eskişehir’de bulunan Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi’nden kalkış yapmaları yönünde gelen emirlere rağmen, Bekir Ercan Van’ın bu kalkışları engellemeye çalıştığı bildirildi.