Halkların Demokratik Partisi(HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK’ye yönelik operasyonlarda ağabeyinin de yaralandığı haberlerine cevap vererek, "Haberi teyit ettiğimize dair bir bilgi yok. Doğru olma şansı da yok, çünkü ağabeyim Kandil’de değil. Kendisinin durumu ile bilgim yok. IŞİD’e karşı bedellik askerlik yapmıyor, halkının onuru için direniyor" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PM öncesi basın mensuplarına açıklamada bulundu.
Engellere, adil ve eşit olmayan şartlara rağmen devletin bütün olanaklarını sınırsızca kullanan bir iktidara rağmen yüzde 13’lük oy aldıklarını söyleyen Demirtaş, “Sayın Cumhurbaşkanı da, Sayın Davutoğlu da ‘Barajı aşamazsanız mızmızlık yapmak yok’ diyorlardı. Çünkü ‘HDP’nin niyeti barış altında kalarak ülkeyi kaosa sürüklemek‘ dediler. Seçim geldi. Görüldü ki Türkiye toplumu bunların sözlerine kanmıyor. Seçimde ispatlandı. ’HDP kaos çıkaracaklar’ diyenler HDP barajı geçti diye ülkeyi kaosa sürüklediler. Kimse gerekçeyi başka yerde aramasın. Ülkede savaş hazırlığı yapıyorlar, sandığa hiç inanmadılar sadece AK Parti çıkarsa sandığa inanır bunlar. Bizler yüzde 13’lük iradeyi asla bunlara ezdirmeyeceğiz” diye konuştu.
Demirtaş, seçim olmamış gibi davranmalarına izin vermeyeceklerini ifade ederek, ”AK Parti’nin savaş çağrısına izin vermemek için olacaktır. AK Parti kaybettikten sonra savaşı seçim kazanmak için kullanıyor. Yıllarca çözüm sürecini çürümeye terk ettiler, istemedikleri zaman görüşmeleri kestiler, seçimde kaybedince savaşı devreye soktular” dedi.

“ÜLKEMİZ TEHDİT ALTINDA DEĞİL”
Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ülkemiz tehdit altında değil. IŞİD gibi bir barbar örgüt AK Parti için bir tehdit değil. 31 gencimizi katlettiklerinde IŞİD’E operasyon yapmadı. Cumhurbaşkanı gezisini kesmedi. Herkes onu taziye için onu aradı ama o bir aileyi taziye için aramadı. IŞİD onlar için bir tehdit değil çünkü. Tatlı tatlı kardeş kardeş pazarlık yapıp, alışveriş yapabilecekleri bir örgüttü. Kapı kapı dolaşacağız bu savaş bizlerin savaşı değil’ diyeceğiz. Bizler bu yoksul bu halkın vekaletini almış bir parti olarak, Saray için evlatlarımızın ölmesine göz yummayacağız diyeceğiz. Kimsenin kaygılanmasına gerek yok. Bunların bakmayın bağırıp çağırmasına. Kendine aslanım diyenler kediye dönecek. HDP her gün büyüyecek, her gün güçlenecek. Erken bir seçime HDP hazırdır. ”
‘1990 yıllarda nasıl bir savaş yürütüldüğüne bu ülke şahit oldu’ diyen Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na seslenerek, “Sayın Ahmet Davutoğlu, kalın kalın kitaplar yazmış profesörsün. Yazarken ve okurken 1990’lı yılların tarihini hiç mi okumadın? Yaşamadığını biliyoruz, çünkü biz onları yaşarken sen yurtdışında lay lay lom akademik eğitim yapıyordun. Yaşamamış olabilirsin, yaşayanlar var onlara sorabilirsin. Bak Tansu Çiller orada, bir ara çağır Tansu hanım, neler yaptınız de anlatsın bakalım” şeklinde konuştu.
“İKİ ÇATIŞAN TARAFIN DA ELİNİ MUTLAKA TETİKTEN ÇEKMESİ LAZIM”
Konuşmasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Demirtaş, Kandil’e silah bırakma çağrısı yaptınız. Geri dönüş oldu mu? sorusuna, “Remzi Kartal’ın bir röportajı ve orada verdiği bir cevap vardı. Ellerimizi tetikten çekmeye, masaya dönmeye hazırız dedi. Resmi açıklama kabul ediyoruz bunu. Sayın Başbakan tıpkı 1990 yıllardaki gibi apoletli başbakanlar gibi son terörist kalıncaya kadar bu savaş sürecek savaş politikasında ısrar edeceklerini göstermişlerdir. Bizim bu ülkede huzura, güvene, barışa ihtiyacımız var. İki çatışan tarafında mutlaka elini tetikten çekmesi lazım. KCK’nın masaya dönme, müzakere için hazır olduğunu duyduk, hükümetten de bunu duymak istiyoruz” cevabını verdi.
Bir gazetecinin, ‘Akil insanların toplanması hakkında ne düşünüyorsunuz?’ sorusuna Demirtaş, “Akil insanların bir araya geleceğini duyduk. Önemlidir, çünkü çözüm sürecinde kendileri önemli bir rol, misyon üstlendiler” yanıtını verdi.

"İŞID’E KARŞI BEDELLİ ASKERLİK YAPMIYOR"
Demirtaş, dün PKK’ye yönelik operasyonlarda abisinin de yaralandığı haberlerine yanıt vererek, “Haberi teyit ettiğimize dair bir bilgi yok. Doğru olma şansı da yok, çünkü ağabeyim Kandil’de değil. İŞİD’ karşı direniş ordusu içinde direniyor ama kendisinin durumu ile bilgim yok. IŞİD’e karşı bedellik askerlik yapmıyor, halkının onuru için direniyor. Böyle bir barbarlık için ölebilir de, yaralanabilir de. Böyle bir durumda boyun bükecek halimiz yok” diye cevapladı.
(İHA)