BARTIN (AA) - Bartın'da etkili olan sağanak sonucu oluşan sel nedeniyle, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı, bazı yollar ulaşıma kapandı, otobüs, midibüs ve araçlarda mahsur kalan 82 kişi, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Sahil Güvenlik Amasra Grup Komutanlığı ekiplerince kurtarıldı.

Bartın'da etkili sağanak nedeniyle bazı yollar ulaşıma kapandı. Kentin Orduyeri Mahallesi'nde köprünün altındaki karayolu ile Karaçay köprüleri su altında kaldı. Cadde ve sokaklarda su birikintileri meydana geldi.

Amasra ilçesine bağlı Göçgündemirci Köyü'nde dükkan ve otomobiller sular altında kadı. Heyelan nedeniyle, Amasra tüneli ulaşıma kapandı. Kurucaşile'de ilçe merkezinden geçen ırmağın taşması sonucu ev ve iş yerlerini su bastı.

Tekkeönü Köyü'nde ise sel sularına kapılan bazı otomobiller denize sürüklendi. Bazı büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar telef oldu. Bartın-Kurucaşile yolu da heyelan nedeniyle trafiğe kapandı.

Kurucaşile Belediye Başkanı Mehmet Zihni Sayın, gazetecilere yaptığı açıklamada, kent merkezinde dükkanların sular altında kaldığını, ilçeye bağlı Tekkeönü Köyü'nde derenin taşması sonucu sel sularının 1 metre kadar yükseldiğini, kimsenin evinden çıkamadığını belirtti.

- 45 yolcu otobüste mahsur kaldı

İstanbul-Kastamonu seferini yapan bir yolcu otobüsü de sel nedeniyle Amasra ilçesi Göçgündemirci Köyü mevkisinde köprü üzerinde mahsur kaldı.

İçerisinde yaklaşık 47 yolcu bulunan yolcu otobüsüyle buradaki 2 otomobildeki vatandaşları kurtarmak için AFAD ekipleri botla bölgeye ulaşmaya çalıştı. Ekipler, otobüs ve otomobillerde bulunan toplam 54 kişiyi iş makineleri ve botlarla kurtardı.

Vatandaşlar daha sonra, Amasra ilçesinde istirahat etmeleri için hazırlanan yere götürüldü.

- Midibüste mahsur kalan 28 kişi kurtarıldı

İstanbul'dan yakınlarının cenazesiyle beraber Kastamonu'nun Cide ilçesine giden bir midibüs sel ve yolda meydana gelen heyelan nedeniyle, Amasra ilçesi Göçgündemirci Köyü mevkisinde kaldı.

İş makineleriyle yolun açılmasının ardından, midibüsteki 28 kişi ve midibüsün bagajındaki cenaze, AFAD ile Sahil Güvenlik Amasra Grup Komutanlığı ekipleri tarafından bulundukları yerden alındı.

Amasra Kaymakamı Kadir Taner Eser, cenazeleriyle memleketlerine gitmek isteyen kişilerin dün gece saat 03.00'ten beri mahsur kaldığını ancak bulundukları yerdeki köy sakinlerinin kendilerine yiyecek ve içecek verdiğini belirtti.

Yoldaki toprağın yanı sıra devrilen elektrik direkleri ve ağaçların kaldırılarak, yaklaşık 17 saat mahsur kalan kişilerin kurtarıldığını ifade eden Eser, "Çok şükür bir sıkıntı olmadan vatandaşlarımızı bulundukları bölgeden aldık. Bu gece Amasra ilçemizdeki bir otelde misafir edeceğiz ve cenazeleriyle birlikte yarın Karabük güzergahından Kastamonu'ya yolcu edeceğiz." dedi.

Öte yandan, Kurucaşile ilçesinde Karaman Köprüsü'nün yıkılması nedeniyle Bartın'dan Kurucaşile ilçesine ulaşım sağlanamıyor.

Birçok noktada meydana gelen heyelan nedeniyle elektrik direkleri devrildi. Kurucaşile ilçesine ise elektrik verilemiyor.

- "Selde can kaybı olmamıştır"

Vali Nusret Dirim, yaptığı açıklamada, kent merkezi ve ilçelerinde gece boyunca etkili olan sağanak sonucu oluşan selde park halindeki çok sayıda aracın sel sularına kapıldığını, vatandaşların mahsur kaldığını ancak can kaybı yaşanmadığını bildirdi.

Geceden beri devam eden yoğun bir yağış olduğunu, yağışın yarına kadar da devam edeceğinin tahmin edildiğini belirten Dirim, şunları kaydetti:

"Bölgemizde özellikle karayolu ulaşımında aksamalara yol açtı. Yağış, sahil şeridinde daha etkili olduğu için Kurucaşile ile Amasra arasında özellikle trafiği engelleyecek noktaya ulaştı. Şu an karayolu kapalı ulaşım sağlanamıyor. Bu yol aynı zamanda Cide-Kastamonu istikametine devam eden şehirlerarası karayolu."

Vali Dirim, metrekareye yaklaşık 74 kilogram yağış düştüğünü ifade ederek, yoğun yağışın ardından meydana gelen sel felaketi sonrasında arama kurtarma çalışmalarına başladıklarını ve devletim tüm imkanlarının seferber edildiğini vurguladı.

Köprü üzerinde sel suları nedeniyle bir otobüste mahsur kalan 47 ve cenazeleriyle Kastamonu’nun Cide ilçesine gittikleri sırada midibüste mahsur kalan 28 vatandaşın sağ salim kurtarıldığını ifade eden Dirim, "Yolcu taşımacılığı adına ciddi bir arter olan Kurucaşile ilçemize köprünün çökmesi nedeniyle ulaşım sağlanamıyor. Yine yol güzergahının önemli bölümü de sel suyu altında kalmıştı. Tabii su çekilen yerler çamurla kaplı durumda. Şu an karayolları ve özel idare ekiplerimiz ilçeye alternatif bir yol için servis yolu araştırıyor. Çünkü yeni köprünün yapılması uzun zaman alabilir." diye konuştu.

Bölgede evlerinde mahsur kalan vatandaşların olduğunu ve bununla ilgili gerekli çalışmaların yapıldığını da anlatan Dirim, şöyle devam etti:

"Tabi bu vatandaşlarımız için ciddi bir mahsur kalma, hayati tehlike gibi bir durum söz konusu değil. Bölgemizde bir can kaybı ve yaralanma yok ama ciddi bir maddi hasar var. Bunun boyutu da yarın sabahtan itibaren başlayacak hasar tespit çalışmalarıyla ortaya çıkacak. Sel suyuna kapılarak, denize sürüklenen araçlar var ama şu an kaç araç, hasarın boyutu nedir bir tahmin yapmak zor. Valiliğimizde kriz merkezi oluşturuldu, burada gerekli çalışmalar yapılıyor."

- "Kent merkezinde sıkıntı kalmadı"

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da Bartın'da merkez anlamında sağanağın azaldığını, ilde bazı evlerin zemin ve bodrum katlarına su girdiğini belirtti.

Akın, "Bazı yollar kapandı. Bartın merkezi şu an itibarıyla normale dönmüş durumda. Pek sıkıntı görünmüyor, ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Irmakta sıkıntı yok. Sağanak nedeniyle bazı bölgelerde yaka seller oluşuyor." diye konuştu.

Akın, kentte can kaybının olmadığına işaret ederek, "Bartın merkezde bir yıkım olmadı fakat bazı bölgelerde olmuş. Irmakta da taşma söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

- Evin yıkılış anı cep telefonu kamerasına kaydedildi

Bu arada Amasra ilçesi Çakraz mevkisindeki Şeyhler Köyü'nde de Köprübaşı deresinin taşması sonucu Habib Kaya'ya (77) ait 3 katlı evin giriş katını su bastı.

Bunun üzerine, Kaya ile damadı Boran Ezer, durumu yetkililere bildirerek, evi tahliye etti.

Bir süre sonra evin yıkılmaya başladığını gören Ezer, olay anını cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Görüntülerde yavaş yavaş dere kısmına doğru yatmaya başlayan 3 katlı binanın, yaklaşık 20 saniye içinde yıkılması yer alıyor.