Bursa’da arı üretiminin yoğun olduğu Orhaneli ilçesinin dağlık alanlarındaki kolonileri gözüne kestiren eşek arıları, yaptıkları devasa boyuttaki kovanla görenleri şaşkına çevirdi.
Orhaneli ilçesi Kusunlar köyü bölgesinde arıcılık faaliyeti yürüten üreticilerin kolonilerine saldırıp tamamını yok eden eşek arıları arılardan usanan üreticiler çare bulamıyor. Arı üretimi yapılan bölgedeki barakanın içerisine yuvalanan eşek arıları oluşturdukları dev kovan ile görenleri şaşırttı.
Kanyon Arıcılığın sahibi Apiterapist Ali İlhan, "Sokması ile şiddetli ağrı veren eşek arısının zehri, insanda ağır alerji tepkilerine yol açabilir. Alerjisi olan bir insanı bir eşek arısı dahi öldürebilir. Toplu şekilde yapılan saldırılarda ise insanda arı sokmasına karşı alerji olmasa dahi ölümlere yol açabilecek sonuçlar doğurabilir. Ben 8 senedir arıcılık ile ilgileniyorum. Türkiye’de bu boyutta bir eşek arısı kovanı görülmedi. Bu kovan Türkiye’de bir ilk. Dünyada ender görülen bu olaya şahit olmak bana nasip oldu. Fakat bu eşek arıları çevrede bulunan arı kolonilerimize saldırarak ciddi zarar veriyor. Bunun önüne geçmemiz lazım" dedi.
(İHA)