Asya ve Avrupa yakasını birbirine bağlayan ’Avrasya Karayolu Tüp Geçiş Projesi’nde sona yaklaşıldı.
Asya ve Avrupa yakasını birbirine bağlayan ’Avrasya Karayolu Tüp Geçiş Projesi’nde sona yaklaşıldı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Yenikapı-Yedikule arasındaki yol genişletme çalışmaları bilgilenme toplantısına katıldı. Dev köstebek tarafından açılan tüneli gezen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e şantiye müdürü Necil Engür, tünel inşaatı konusunda bilgi verdi. Başkan Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Vizyon proje’ olarak değerlendirdiği Avrasya Karayolu Geçiş Tüneli inşaatının bile çok etkileyici ve muhteşem bir görüntüye sahip olduğunu belirterek "Yüz yıl önce Osmanlı tarafından düşünülmüş ancak hayata geçirilememiş projelerin bu dönemde gerçekleştirilmesini ülkem ve milletim adına bir gurur kaynağı olarak değerlendiriyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Vizyon proje’ olarak değerlendirdiği, Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan karayolu geçiş tüneli tamamlandığında Kazlıçeşme-Göztepe arası otomobille 15 dakikada geçilebilecek. Günde 900 işçinin gece gündüz çalıştığı Avrasya karayolu tünelinin yüzde 85’i tamamlandı. İki katlı ve 2 gidiş, 2 geliş olarak yapılan tünelde, tünel içi imalat işleminin de büyük kısmı bitirildi.

KÖSTEBEK GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Boğaz geçişi tünelinde sadece bu projeye özel olarak tasarlanan ve ‘köstebek’ olarak bilinen TBM (Tunnel Boring Machine - Tünel Kazma Makinesi) dev makine ile delme işlemi tamamlandı. İçerisinde 300 kişinin çalıştığı tünel kazma işleminde kullanılan 120 metre uzunluğunda ve 13.4 metre çapındaki köstebekle öngörülenden daha kısa sürede delerek tünel açma işlemi tamamlandı. Dünyanın en büyük köstebeklerinden biri olan tünel kazma makinesi iki kıtayı Marmaray’dan sonra bir kez daha birbirine bağladı. Delme işleminin bitmesinin ardından parçalara ayrılan dev köstebek Çatladıkapı mevkiinde yeryüzüne çıkarıldı.

YILIN PROJESİ SEÇİLDİ
Avrasya Geçişi Projesi, Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği tarafından ‘Yılın Projesi’ seçildi. Tünelcilik alanında dünyanın en önemli birliği olarak sayılan Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği (ITA - International Tunnelling and Underground Space Association) tarafından İsviçre’de düzenlenen ITA Uluslararası Tünelcilik Ödülleri’nin ‘Büyük Projeler’ kategorisinde ‘Yılın Projesi’ ödülüne Avrasya Geçişi Projesi layık görüldü.

PROJE BAĞLANTI YOLLARINI DA RAHATLATACAK
Asya ve Avrupa ilk kez deniz tabanının altından karayolu tüneliyle birleşecek. Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlayacak. İstanbul’da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, 3.4 kilometrelik kısmının en derin noktası denizin 106 metre altından olmak üzere bağlantı yollarıyla birlikte yaklaşık 14.6 kilometrelik bir güzergahı kapsıyor. Proje tamamlandığında Cankurtaran ile Kazlıçeşme arasındaki sahil yolu 8 şeride çıkarılacak.
İki katlı tünelden ve alışılmış diğer metotların dışında bir yöntemle inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşan Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergahta ise yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları yapılacak. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilecek. Yap-işlet-devret yöntemiyle yapılan projenin 2016 yılı sonunda hizmete açılması bekleniyor.
(İHA)