Hrant Dink cinayeti soruşturmasında tutuklanan, Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan polis memuru Muhittin Zenit'in mahkemedeki ifadeleri şaşırttı.

Dink cinayeti soruşturması kapsamında, o dönem Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nde komiser olan Özkan Mumcu ile polis memuru Zenit'in serbest bırakılmalarına savcılıkça yapılan itiraz kabul edilmişti.

Cinayette ihmalleri olduğu, o dönem Trabzon'dan İstanbul'a ve Ankara'ya farklı raporlar gönderdikleri iddiasıyla Mumcu ve Zenit hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

'BİLEREK ARATTILAR'

Tutuklanan Zenit'in, Dink'in öldürüldüğü 19 Ocak 2007'de muhbir Erhan Tuncel'i araması cinayet planını bildiğini ortaya koymuştu.

İfadesinde, eski Emniyet İstihbarat Dairesi C Şubesi Müdürü Ali Fuat Yılmazer, eski Trabzon İstihbarat Şube müdürleri Engin Dinç ve Faruk Sarı ile Şube Müdürlüğü'nde amir olan Ercan Demir'in isteği üzerine cinayetten hemen sonra Tuncel'i aradığını aktaran Zenit, şunları söyledi: "Telefon görüşmesi yapmama neden olan bu şahıslardan hiçbiri bana Tuncel'in muhbirlikten çıkarıldığını söylemedi.

Bayburt'a tayin olduktan sonra beni arayan Tuncel, 'buradaki abilerle (polisleri kast ediyor) görüşemiyorum, görüşmemi sağlar mısın' dedi.

Görüşmenin sonrasında Ercan Demir'i aradım, 'Elemanınızla görüşün' diye bilgi verdim." Zenit, "Cinayette ihmali olduğunu düşündüğüm kişiler beni yem olarak kullanmış, Tuncel ile bana bu telefon görüşmesini yaptırmışlardır.

Beni yem olarak kullanarak önce telefon görüşmesini yaptırdılar, sonra da basına sızdırarak cinayetin sorumlusuymuşum gibi göstererek zan altında bıraktılar.

Gerçek failler kendini kamufle etti" dedi. Geçen hafta tutuklanan eski Cizre Emniyet Müdürü Demir ise Zenit'in iddialarını yalanladı.

DİNK AİLESİNİN TALEBİNE RET

Yargıtay'ın ilk kararı kısmen bozmasının ardından görülen Hrant Dink cinayeti davasının 4. duruşmasına dün İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Tutuksuz sanık Erhan Tuncel'in katıldığı duruşmaya, Dink'i öldürmek suçundan hükümlü olan Ogün Samast ile Yasin Hayal ise getirilmedi.

Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, duruşmada, Hrant Dink'in 6 Şubat 2004'te Agos gazetesinde yer verdiği Sabiha Gökçen haberi ile başlayan süreci, kamu görevlilerinin tutuklandığı soruşturmaya kadar özetledi.

Bakırcoğlu, soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu. Bu talebi reddeden mahkeme heyeti, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına göre, soruşturmanın genişletilmesinin yargılamanın uzamasından başka bir yarar sağlamayacağı kanaatine varıldığını kaydetti.

Sanık Tuncel'in yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebini de reddeden mahkeme, duruşmayı 28 Nisan'a erteledi. Yargıtay, sanıklara örgüt yönünden verilen beraat kararını bozmuştu.

Daire, sanıkların "silahlı terör örgütü" değil, "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi oldukları gerekçesiyle yargılanmalarına hükmetmişti.

Kaynak : Star