BARTIN (AA) - Bartın Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde oluşturulan müzede, 1940’lı yıllardan bugüne diş hekimliğinde kullanılan, diril, ilaçlar, ayaklı diril, mikroskop, enjektör, silindir gibi malzemeler sergileniyor.

"Şifa Veren Eller" projesi kapsamında "Dünden Bugüne" adı altında diş hekimliğinde kullanılan malzemelerin gösterildiği, çoğu, dünyaca ünlü diş doktoru Alfred Kantorowicz'in öğrencisi ve kentte uzun yıllar doktorluk yapmış Cumhur Özgür'e ait malzemeler, hastalar ve yakınlarınca ilgi görüyor.

Müzede sergilenen aletler arasında, 1940’lı yıllardan bugüne diş hekimliğinde kullanılan, diril, ilaçlar, ayaklı diril, mikroskop, enjektör, silindir gibi malzemeler yer alıyor.

Bartın Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Ersoy Alıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaneye gelen hastaların müzeye ilgi gösterdiğini söyledi.

Diş aletleri müzesinde, 20. yüzyılın başlarından bugüne kadar diş hekimliği ve diş laboratuvarlarında kullanılan malzemelerin bulunduğunu belirten Alıcı, "Müzede, halk arasında 'oyma' diye tabir edilen ve diş hekimliğinin en eski malzemelerinden bir tanesi olan diril ve havalı diriller var. Diş üniteleri ve tüp malzemeleri bulunuyor." diye konuştu.

Müzede, İstanbul Üniversitesince 1940’lı yıllarda ilk basım olarak yayınlanmış akademik kitaplarında yer aldığını anlatan Alıcı, şöyle konuştu:

"Müzede bulunan malzemeleri 1993'te okuldan mezun olduktan sonra biriktirdim. Büyük bir çoğunluğunu ise Bartın’da uzun yıllar diş hekimliği yapmış Cumhur Özgür’den edindim. Duyarlı vatandaşlarımızda malzemelerini müzemize emanet ettiler. Müzemizin hazırlığında, Bartın esnafından da maddi ve manevi destek gördük. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."