BOLU (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "15 Temmuz’da nasıl onlara darbe vurduysak, 16 Nisan'da da demokrasi dersi verip, bu sefer de sandıkta onlara darbe vuracağız. Hayallerini gömeceğiz, kendilerini gömdüğümüz gibi ve Türkiye emin adımlarla yoluna devam edecek. "dedi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ndeki Mavi Salon'da "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini Tartışalım" konulu konferansta konuşan Çavuşoğlu, 16 Nisan'da Türkiye'nin, koalisyonlar veya istikrar için oy kullanacağını söyledi.

Çavuşoğlu, kurulan her koalisyonun Türkiye’yi felakete götürdüğünü belirterek, kurulan her koalisyon hükümetinin siyasi ve ekonomik krizlerle sonuçlandığını anlattı.

Türkiye'de siyasi istikrarın kurulması ile seçimlerin 5 yılda bir aynı günde olmasını istediklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Belediyede olduğu gibi. Bir tarafta başkan, bir tarafta meclis. 5 sene sonra seçimin ne zaman olacağını bilelim. Tıpkı Amerika’da olduğu gibi. Tıpkı belediyede olduğu gibi. Bunu yapalım, istikrarı getirelim. Bunu yapamazsak Türkiye'nin ekonomisi de hep kırılgan olur." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, tüm zorluklara rağmen Türkiye ekonomisinin 15 senedir büyümesinin sebebinin AK Parti’nin tek başına iktidar olmasının verdiği güven olduğunu kaydetti.

-"Demokrasiyi ve sistemi güçlendirmemiz lazım"

Bu güven sayesinde yaşanan tüm bu krizlerin Türkiye'yi etkilemediğini, teğet geçtiğini ifade eden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Tamam bunları yapalım, istikrarı koruyalım. Ama bunları yapabilmek için demokrasiden vaz mı geçelim? Demokrasinin kurallarından, prensiplerinden değerlerinden vaz mı geçeceğiz? Hayır. Bunu yaparken de aynı şekilde sistemi nasıl güçlendiriyorsak, demokrasiyi de güçlendirmemiz lazım. Güçler ayrılığını da tesis etmemiz lazım. Yargının ayrılığını da tarafsızlığını da güçlü şekilde tesis etmemiz lazım. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde hem sistemi güçlendiriyoruz, hem de demokrasiyi güçlendiriyoruz. Demokraside güçler ayrılığı olmalı. Bugünkü sistemde güçler ayrılığı diye bir şey yoktur."

Çavuşoğlu, yürütmeyi elinde tutan kişilerin hesap vermesi gerektiğine işaret ederek, "Güçler ayrılığı işlemeli. Hukukun üstünlüğü tesis edilmeli. Bizim tüm arzumuz bu. Bunun dışındaki söylenenlerin hepsi çok özür dileyerek söylüyorum, yalan." diye konuştu.

-"Kılıçdaroğlu 18 maddeyi anlatsa tabanı 'evet' der"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarının hepsinin bir oyun ve yalan üzerine kurulu olduğunu ileri süren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Kılıçdaroğlu neden girmiyor 18 maddenin içine biliyor musunuz? Çünkü, 18 maddeyi de anlattıkları zaman kendi tabanı dahil 'evet' verecek de ondan. Ben çok iddialı söylüyorum. Hayır vermek isteyen bir kişi 18 maddeyi eline alarak çıksın, bu kalabalıkta ya da başka yerde madde madde anlatsın. Yargının bağımsızlığı ya da tarafsızlığı, milletvekili sayısı 600 olacak. 25 yaş altı gençler de seçilebilecek ve seçimler 5 senede bir olacak. Aynı zamanda olacak. Bunları tek tek anlatsın. Karşısındaki kişilerin en az yüzde 75’i 'evet' der. O sebeple girmiyorlar içine. Girmeyecekler de seçime kadar. Kara propagandayı tercih ediyorlar. Muhtara gidiyorlar, 'efendim muhtarlık kalkacak.' Başka kurumlara gidiyorlar, 'yeni sistemde siz de yok olacaksınız.' diyorlar." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, cumhuriyetin, belli bir azınlığın veya bir zümrenin olmadığını, 80 milyonun olduğunu vurgulayarak, 'Cumhuriyet elden gidiyor' diyenlerin esas bundan rahatsızlık duyduklarını dile getirdi.

İki ay sonra Kars-Tiflis-Bakü demiryolunu açacaklarını belirten Çavuşoğlu, "Kardeşlik lafla olmaz. Kardeşlik bağlarımızı güçlendireceğiz. Artık Türkiye, Türkiye’den büyüktür. Hazar Denizi üzerinden de Türkmenistan'a geçeceğiz trenle. Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan ve Pekin’e kadar tarihi İpek Yolu'nu canlandırıyoruz." şeklinde konuştu.

-"Türk milleti, 'hayır' için çalışan Avrupalılara gereken cevabı verecek"

Çavuşoğlu, 16 Nisan referandumu için gece gündüz 'hayır' için çalışan Avrupalılara, Türk milletinin 'bu ülkede senin sözün geçmez. Bu ülkede Türk milletinin sözü geçer. Söz de karar da benimdir' diyeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Onlara haddini bildirmeyecek miyiz? Ya onların kolladığı, desteklediği silah verdiği PKK’ya ne diyeceğiz? Şimdi dağdan ne diyor. 'Aman ha, bu referandum bir geçerse, 'evet' çıkarsa biz o zaman bittik' diyor. Referandumdan ne çıkarsa çıksın zaten sizi bitiriyoruz. Gömüyoruz, gömeceğiz. FETÖ’de aynı şekilde, '15 Temmuz’da 17-25 Aralık’ta ele geçiremedim. Bu sistem bir gelirse bir daha Türkiye’de bize yer yok.' diyor. Evet, bundan sonra inşallah 16 Nisan’dan sonra da Türkiye’de hainlere yer yok. Olmayacak da. O yüzden 16 Nisan da o hainlere de güçlü bir mesaj vereceğiz. 15 Temmuz’da nasıl onlara darbe vurduysak, 16 Nisan'da da demokrasi dersi verip, bu sefer de sandıkta onlara darbe vuracağız. Hayallerini gömeceğiz, kendilerini gömdüğümüz gibi ve Türkiye emin adımlarla yoluna devam edecek."

Daha sonda üniversite öğrencilerinin sorularını cevaplayan Bakan Çavuşoğlu, partisinin Bolu İl Başkanlığı tarafından bir otelde düzenlenen toplantıya katıldı.

(Bitti)