Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bazı yayın organlarının “Diyanet” ve “çocuk” kelimesini yan yana yakıştırmadığını belirterek, “Diyanet sadece camiye gelen yaşlı insanlara hizmet etmek için mi kuruldu? İtalya’da anaokullarının yüzde 25’i doğrudan kilisenindir” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye Diyanet Vakfı Reyyan Anaokulu’nun açılışına katıldı. Görmez, açılışta yaptığı konuşmada, “İnsanlık çocukları kaybettiği zaman istikbal olmaz. Mazide kalır. Geleceğini görmez. Çocuk Kuran’ın ifadesiyle aynı zamanda kalbin surudur. Kalbin sevincidir. Kalp yeryüzünde sürura gelir. Onun için sevgili peygamberimiz her çocuğun Müslüman olarak doğduğunu haykırmıştır” dedi. “Eğitim meselesi bütün dünyanın en önemli meselesidir” diyen Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz Müslümanlar’ın bugün karşı karşıya kaldığı problemlerin temelinde eğitim meselemizi çözmemiş olmaktan kaynaklanıyor. Eğitim ne zaman başlar? Bebek anne karnındayken başlar. Sonra dünyaya gelir gelmez başlar. Yedi yaşına vardığında artık çocuklarımız kişiliğinin yüzde 70’ini oluşturmuş oluyor. Bilhassa bu çağlarda çocuklarımıza onların üzerinde yaratıldıkları fıtrata ve tabiatlarına uygun bir eğitimle çocuklarımızı yetiştirmek gibi bir görevimiz var.”

AVRUPA’DAN ÖRNEK VERDİ
Görmez, yaygın din eğitiminin herkese verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Böyle küçük bir müessesenin açıldığını duyar duymaz Anadolu’nun her tarafından vatandaşlarımız bizi aramaya başladılar. Bu hizmete öncülük yapmamızı istediler” diye konuştu.
Üzüntü duyduğu bir konuya değinen Görmez, “Bu kurumda çalışmaya başladığım günden beri bir husus dikkatimi çeker. Bazı yayın organlarımız Diyanet ve çocuk kelimesini yan yana yakıştırmıyor. Diyanet ve genç kelimesini yan yana yakıştırmayan kardeşlerimiz, arkadaşlarımız niye yakıştırmayasınız? Diyanet bu toprakları vatan kıldığımız günden bugüne kadar bizim medeniyetimizin özünü oluşturan, İslam’a hizmet etmek için kurulmuş bir müessese değil mi? Siz çocuğu dinden ayırabilir misiniz? Dini gençten ayırabilir misiniz? Diyanet sadece camiye gelen yaşlı insanlara hizmet etmek için mi kuruldu? O dostlarımızın ben biraz çağdaş dünyaya da göz atmalarını isterim. İtalya’da anaokullarının yüzde 25’i doğrudan kilisenindir. Almanya’da doğrudan ve dolaylı kilise çalışanlarının sayısı 1 milyondur. Bunların büyük bir kısmı anaokulu öğretmenlerinden oluşur” şeklinde konuştu.
Açılışı yapılan Reyyan Anaokulu için “Burası anaokuludur” diyen Görmez, kreş kelimesinin Türkçe’den ihraç edilmesi gerektiğini belirterek, “Ben kreş denilmesinin Türkçe’den ihraç edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü o insan yavruları için kullanılan bir kelime değildi. Anaokulu çok güzel bir ifade, hem çocuğun masumiyetini hem de ananın mektep olduğunu ifade etmiş oluyor. Gerçekten de yeryüzünde en büyük mektep annedir. Anadır” dedi.
(İHA)