TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ta, televizyon dizilerinden etkilenerek savaş zırhı yapmaya başlayan 64 yaşındaki Sami Erçin, son eseri, Osmanlı padişahlarından 3. Mustafa'nın zırhının benzeri için 40 bin çelik halka kullandı.

Memurluktan 17 yıl önce emekli olan Erçin, izlediği televizyon dizilerinden gördüğü zırhları yapmaya karar verdi. Tokat Müzesi'ndeki eserleri de inceleyen Erçin, 10 yıl önce savaş zırhı örmeye başladı.

Bir zırh için 1-3 ay emek harcayan Erçin, yaptığı eserleri 4 bin liradan başlayan fiyatlarla satıyor. Erçin'in bugüne kadar yaptığı 100'ün üzerindeki zırh, genellikle mehter takımlarında kullanılmak üzere belediyeler tarafından satın alındı.

Erçin, emekli olduktan sonra televizyon dizilerinde gördüğü savaş zırhlarını yapmaya başladığını söyledi.

Genellikle Osmanlı askerlerinin kullandığı zırhları yaptığını belirten Erçin, "Bilgisayar yazılımı yapan 2 oğlum da hobi olarak geleneksel yay ve ok yapıyordu. Ben de zırh örme tekniğini öğrendikten sonra yapmaya başladım. Bugüne kadar 100'ün üzerinde zırh yaparak sattım. Genellikle belediyeler ve il özel idareleri mehter takımlarında kullanmak üzere alıyor. Ayrıca ilgisini çektiği için de alan oluyor. Bazı bölgelerde gelenekleri kapsamında düğünlerde kullanmak için alanlar da var." dedi.

- 40 bin çelik halka kullandı

Zırh yapımının zor bir işçiliği olduğunu dile getiren Erçin, günde ortalama 10 saat çalıştığını ifade etti.

Erçin, son olarak Osmanlı padişahlarından 3. Mustafa'nın zırhının benzerini yaptığını bildirerek, "Aslına uygun olarak 2 aylık bir çalışma sonucu oğullarımın da yardımıyla zırhı tamamladık. Bunun için 40 bin çelik halka kullandım. Halkaların birbirine tam olarak geçmesi gerekiyor. Eğer geçmede yanlış yapılırsa bütünü sökülüyor. Zırh yapmak çok dikkat ve sabır istiyor." diye konuştu.