Siirtli esnaf İsmet Ertaş, şiddet ve olayların artığını belirterek, bunun da vatandaşlara huzur ve güven anlamında rahatsızlık verdiğini kaydetti. Esnafın durumunun kötü olduğu, 20.00’dan sonra iş yerlerini kapatmak durumunda kaldıklarını anlatan Ertaş, “Bu olayların sona ermesini temenni ediyoruz. Artık yeter" dedi.
“Milletin canına tak etti”
Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nedim Kuzu, bölgede yaşanan bombalı terör saldırılarının artık milletin canına tak ettiğini belirterek, “Bölgemizde biz istikrar ararken, yatırımcıyı çekmeye çalışırken bu tür olayların yaşanması hem insanlarımıza, hem ülkemize, hem de bölgemize büyük zarar veriyor. Bu terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz ve bölgemizde artık bunları istemiyoruz. Yani yeter artık kardeşim. Başbakanımız hükümetimiz bölgeye yatırımcı çekmek için güzel ekonomik paketler açarken bu olayların baş göstermesi hepimizi etkiliyor" diye konuştu.
“Sığınılacak tek liman demokrasidir”
Siirt Belediye İşçi Sendikası Başkanı Halit Akınay da şiddet, silah ve sivilleri öldürmekle hiç kimsenin başarılı olma şansının olmadığını söyledi. Akınay, “Burada tüm toplumun tüm kesimlerin tek sığınacağı liman demokrasidir. Şuan bu şiddet yapanların doğru olmadığı gibi, öldürülen sivillerde hepsi masum günahsız insanlardır. Biz inanıyoruz ki bundan sonra halk siyasetin önünde olduğu için doğruları yapacak ve yapmaya da devam edecek" şeklinde konuştu.
“Herkes terörün kirli yüzünü görüyor”
Diyarbakırlı Mehmet Arzu ise çok acı bir tablo ile karşı karşıya olunduğunu belirterek, “Bunu herkes görüyor. Küresel güçlerin taşeronluğunu yapan malum kişiler sivil, asker, polis demeden her tarafa bir korku salmaya çalışıyorlar. Bu terörün kirli yüzünü herkes görmeye başladı. Şiddetle kınıyoruz. Faillerin en kısa zamanda yakalanmasını diliyoruz” dedi.
Mehmet Aslan, terör örgütü PKK’nın saldırılarını kınadıklarını anlatarak, artık kimsenin acı çekmesini istemediklerini vurguladı.
“Tüm vatandaşları birliğe davet ediyoruz”
Batman merkezli Güneydoğu Anadolu Turizmciler Birliği Genel Başkanı Hüseyin Aslan da turizmciler olarak saldırıları kınadıklarına dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Hep birlikte terör olaylarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz Terör sadece Türkiye'nin sorunu değil tüm dünyanın sorunudur. Tüm dünyanın ırk ve din ayırımı yapmadan el ele verip terörü bitirmesi gerekiyor. Yapılan her terör eylemi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin turizmini çökertiyor. Tüm vatandaşlardan birliğimizi ve bütünlüğümüzü bozacak her türlü eyleme karşı her kesi davet ediyorum.”
“Hak, bomba patlatmakla aranmaz”
Batmanlı Mustafa Seven, patlamaların halkta büyük tedirginliğe neden olduğunu dile getirerek, “Hiç bir hak arama yöntemi bu tür bombaların patlatılmasıyla aranmaz. Böyle bir şeyi kesinlikle ret ediyoruz. Son zamanlara ki patlamalarda sivil insanlar yaşamını yitiriyor. Bu tür patlamaların insanların yoğun olarak yaşadığı yerlerde olması büyük bir tepki ile karşılanıyor. Biz bunu kesinlikle tasvip etmiyoruz. Bu tür eylemlerin derhal sona erdirilmesini istiyoruz” dedi.
Mehmet Bozkurt ise saldırıların ciddi sivil kayıplarına neden olduğunu belirterek, bunları tasvip etmediklerini vurguladı.
“Hak ettikleri cezayı bulmalılar”
Bingöllü Emrah Solmaz, terör örgütü PKK’nın sivil, asker ve polis demeden katliam yaptığını belirterek, örgütü ve eylemlerini nefretle lanetlediğini ifade etti. Fetullahçı Terör Örgütü’ne karşı yürütülen mücadelenin terör örgütü PKK’ya da aynı şekilde yürütülmesini isteyen Solmaz, “Bölücü terör örgütünün ne kadar unsuru varsa kamu kurum kuruluşlarından ilişkileri kesilerek hak ettikleri cezayı bulmaları gerekiyor. PKK’ya yardım ve yataklık eden kim varsa gereği derhal yapılmalıdır. Bizler Bingöllüler olarak, Zazalar olarak her dönemde terör örgütüne kadar dik duruş sergiledik. Terör örgütünün gerçekleştirdiği saldırıları tasvip etmiyoruz, her zaman da karşılarındayız. Terör örgütünü lanetliyoruz, kınıyoruz” ifadelerinde bulundu.
“Teröre müsaade etmeyeceğiz”
Köy korucusu Vahdettin Sönmez, korucular olarak yıllardır terörle mücadeleyi devam ettirdiklerini aktararak, şunları söyledi:
“Sonuna kadar, ölümüne kadar götüreceğiz bu mücadeleyi. Üç beş bombayla milleti tehdit etmekle, sokakları tehdit etmekle bazı yerlere kavuşacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Bizler devlet olarak, vatandaş olarak, Bingöllüler olarak bunlara müsaade etmeyeceğiz. Bizler FETÖ’cularla, PKK’lıların yıllarca bu bölgede birlikte bazı operasyonları gerçekleştirdiğini biliyoruz. Bunun herkes farkında bu terör örgütleri yıllarca birlikte çalıştı. İnşallah Devletimiz bunların üstesinden gelir, İnşallah bu pisliklerde içimizden temizlendiği zaman PKK’da kendiliğinden çözülecektir.”
“OHAL süreci PKK’ya çevrilmeli”
Hüseyin Kalan da son günlerce FETÖ olaylarıyla birlikte daha fazla güç alan PKK’nın eylemlerini arttırdığını anlatarak, “Devletin OHAL sürecini PKK’ya da çevirmesi gerekiyor. Kamu kurumlarında olan PKK ve HDP yandaşlarının biran önce temizlenmeli ve yargıya teslim edilmeleri gerekiyor. PKK terör örgütü ve FETÖ terör örgütünü lanetliyorum” diye konuştu.
“Artık çocuklar yetim ve öksüz kalmasın”
Mardinli Musa Kavan ise her yerde bombaların patlatıldığını ifade ederek, “Bizler Mardin halkı olarak bir esnaf olarak huzur istiyoruz. Bu bombalı eylemler olmasın, insanlar ölmesin. Bizim bölgeye, tüm Türkiye’ye huzur gelmesini istiyoruz. Artık insanlarımız ölmesin, çocuklar yetim ve öksüz kalmasın. Başka bir şey istemiyoruz” dedi.