SAMSUN (AA) - Samsunda, uyuşturucu ile mücadelede destek verenlere plaket verildi.

Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla Atakum Sanat Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan Halk Sağlığı Müdür Vekili Erdinç Özoğlu, dünya genelinde artan uyuşturucu kullanımının Türkiye için de risk oluşturmaya başladığını söyledi.

​Uyuşturucu ile mücadele çalışmalarının temelde üç aşamada yürütüldüğünü belirten Özoğlu, şöyle konuştu:

"Bunlar, önleme, tedavi ve tedavi sonrası rehabilitasyondur. Sağlık Bakanlığı tarafından 2015 yılı içinde hizmete giren Alo 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı bu üç aşamayı da destekleyecek şekilde düzenlenmiştir. Bununla birlikte öncelikli olarak, hem maddeyle tanışmamış kişilerin (özellikle gençlerin) hem de madde kullanımı olan ancak bağımlı hale gelmemiş bireylerin korunması hedeflenmiştir."

Özoğlu, bağımlılığın aklı ve iradeyi çalışamaz hale getirdiği ve en iyi korunmanın hiç başlamamak olduğunu vurguladı.

Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Böke ise, özellikle gençlerin kimlik arayışı içerisine girdiği ve "ben kimim" sorusuna yanıt aradığı ergenlik döneminde uyuşturucu ile mücadele çok büyük önem taşıdığını kaydetti.

Kötü alışkanlıkların bir hiyerarşi içinde alışkanlık haline dönüştüğünü aktaran Böke, "Bu anlamda uyuşturucu ile mücadele aynı zamanda sigara ve alkolle de mücadele anlamına gelmektedir. Yapılan deneyler göstermiştir ki gençlerimize uyuşturucu ile mücadelede bilgi verme ve korku yayma yöntemleri başarısız olmaktadır. Bu işi başarmanın ana yolu psikolojik aşılamadır." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Samsun Vali Vekili Recep Yüksel, uyuşturucu ile mücadeleye destek veren kamu kurumları temsilcileri ile eşine uyuşturucuyu bıraktırmayı başaran Deniz Tepebaş'a plaket verdi.

Programa, Samsun Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Tolga Bostancı ve ekibi de katıldı.