ÇORUM (AA) - Çorum’da uyuşturucuyla mücadeleye katkı sağlayan kişi ve kurumlara teşekkür belgesi verildi.

Dünya Uyuşturucuyla Mücadele Günü dolayısıyla Buhara Kadın Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Vali Necmettin Kılıç, madde bağımlılığıyla mücadelede ilgili kurumların haricinde her bireyin sorumluluğunun olduğunu söyledi.

Uyuşturucu kullanımını "uyuşturucu terörü" olarak nitelendiren Kılıç, "Uyuşturucu terörü her birimiz için milli bir vazifedir. Her birimizin bu konuda yapacakları var. Eğer uyuşturucuya karşı elimizden bir şey geliyor da yapmıyorsak, bir savaştan kaçmış gibi oluyoruz. Bir harp kaçağı oluyoruz. Eğer elimizden geleni yapıyorsak, hudutta bekleyen asker kadar kutsalız." dedi.

AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan da Hitit Üniversitesi bünyesinde Uyuşturucu ile Mücadele Birimi kurulacağını bildirdi.

Madde bağımlılığına başlamadan tedbir alınmasının önemli olduğunu belirten Ceylan, ilgili kurumlarla koordine içerisinde uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele edilmesi için çalışmalar yapılacağını kaydetti.

"Tek bir çocuğu bile kurtarabilirsek, bizim için kardır." diyen Ceylan, "Ancak bağımlılık sahibi her bir çocuğun vebali yöneticiler olarak bizlerdedir. Bunun bilinciyle çalışıp, mücadele etmeliyiz." diye konuştu.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış ise dini inancı ya da ekonomik gelir seviyesi ne olursa olsun toplumda hiçbir kesimden aile fertlerinin "madde bağımlısı olmaz" şeklinde bir garantisinin olmadığına dikkati çekti.

Gelir düzeyi yüksek insanların yaşadığı bir semtte bir aileyi ziyaret ettiklerini belirten Barış, şöyle konuştu:

"Ailenin iki çocuğu var. Bir çocuğu bir odada, elinde tesbih ile hafızlık eğitimine devam ediyor. Diğer odadaki kardeşi ise madde bağımlısı. Aile ise gelenek ve göreneklerine bağlı muhafazakar insanlardan oluşuyor. Maalesef bu örnekte olduğu gibi bu konuda toplumumuzda steril bir alan yok. Dolayısıyla hepimizin çocukları bu konuda risk altında. Bu nedenle okulda ve evde olmak üzere iki yönlü tedbir alınmalıdır. Bırakacağımız en küçük boşluğu doldurmak için hazır bekleyen kötü niyetliler var. Tabiri caizse hayat boşluk kabul etmiyor."

Programda Çorum’da uyuşturucuyla mücadele faaliyetleri hakkında bilgi veren Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Sevil Dirlik Zaman da kentte Uyuşturucu ile Mücadele Aksiyon Planı oluşturulduğunu dile getirdi.

Planın ilk adımının, uyuşturucuya ulaşımın engellenmesini kapsadığını anlatan Zaman, "İkinci adım da eğitim kurumlarının önlerine yönelik engelleyici faaliyetleri ve üçüncü adımda da belirlenen hedef grupları üzerine çalışmalar yapmayı kapsamaktadır. Bu kapsamda gerek güzergahlarda gerekse torbacı olarak tabir edilen kişiler üzerinde operasyonlar yapılmaktadır. 2017 yılında uyuşturucuyla ilgili 62 olaya müdahale edilmiş, 136 şüpheli hakkında işlem yapılmış, 29 kişi tutuklanmıştır." dedi.

Konuşmaların ardından Çorum’da uyuşturucuyla mücadeleye katkı sağlayan başta İl Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı olmak üzere, kişi ve kurumlara teşekkür belgesi verildi.