DÜZCE (AA) - Düzce'de muhtarların katılımıyla düzenlenen toplantılarla, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen asılsız ihbarların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen toplantıda, asılsız ihbarların sayısının düşürülmesi için yapılması gerekenler görüşüldü.

Vali Zülkif Dağlı, burada yaptığı konuşmada, 112 Acil Çağrı Merkezi'nin gereksiz yere meşgul edilmemesi gerektiğini belirtti.

Dağlı, muhtarları Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi'nde ağırladıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"112'nin asılsız aranmaması için duyarlılığı artırmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımız güzel de gidiyor. Deprem tecrübemiz de var. Bundan dolayı bir duyarlılığımız oluşmuş. Halen asılsız çağrılar bulunuyor. Hiç ilgili olmadığı halde vatandaşımız 112'yi arıyor, ilgisiz konularla burayı meşgul ediyor. Kurulduğu günden bugüne 723 bin çağrı yapılmış buraya, bu çağrıların yüzde 66'sı asılsız. Bu gerçekten vahim bir durum. Biz 8 ay önce asılsız ihbarda bulunanlara para cezası uygulaması başlattık, yüzde bir oranında bu asılsız çağrıları azalttık."

112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Gönül Günaydın Çabukoğlu da ilde 110, 177, 155, 156 ve diğer çağrı hizmet numaralarını, 112 numarasında birleştirdiklerini hatırlattı.

Tek bir yazılım altyapısıyla acil çağrı hizmetlerini, bir merkezden, etkin iş birliği ve koordinasyonla yürüttüklerini vurgulayan Çabukoğlu, "Merkezimiz 19 Kasım 2015'ten itibaren tüm ekiplerle iş birliği ile 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Günlük çağrı sayımız yaklaşık bin civarında, çağrıları da 2 saniye gibi kısa bir sürede cevaplıyoruz. Bu değer Avrupa Çağrı Merkezleri Derneği'nin açıkladığı kalite standartlarındadır." diye konuştu.

Çabukoğlu, 112 Acil Çağrı Merkezleri'nin asılsız ihbar ve görevlilere hakaret konusunda sıkıntı yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Vatandaşlar 112 numarasını arayarak görevlilerimize hakaret ediyor. Bilindiği üzere burada çalışan arkadaşlarımız kamu görevlisidir. Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince bu hakaret eylemleri Cumhuriyet Başsavcılıklarınca ihbar alındığında, şikayet olmasa bile re'sen soruşturuluyor. Diğer konu ise asılsız ihbarlar. Acil yardım talep çağrıları dışında 112 aranarak gereksiz yere hat meşgul ediliyor. Muhtarlarımızla daha güçlü iş birliği oluşturmak adına, onların telefonlarını da sisteme kaydederek daha özverili çalışmayı amaçladık. Muhtarlarımızdan, tüm kamu kurumlarının acil numaralarını birleştiği tek acil çağrı numarası 112'nin bilinirliğinin arttırılması ve gereksiz çağrılarla hattın meşgul edilmemesi yönünde görev yerlerinizde bilinçlendirme çalışmaları yapmalarını ve desteklerini bekliyoruz."

Öte yandan 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen asılsız ihbarların önüne geçilmesi amacıyla hazırlanan broşürler, muhtarlar tarafından mahallelerde vatandaşların görebileceği yerlere asılacak.