DÜZCE (AA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili kuruluşu Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünce başlatılan Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası'nın, Düzce Valiliği tarafından da sürdürüldüğü bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, kampanya ile israf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulmasının, israfın üretim ve tüketim aşamalarında önlenmesinin, ekmeğin uygun yöntemler ile muhafazasının sağlanmasının, bayat veya ihtiyaç fazlası ekmeğin yine insan gıdası olarak değerlendirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Açıklamada, ekmeğin tüm dünyada zengin ve fakir insanların en temel besin kaynağı, nimet vasfında Türk milletinin kutsal değerlerinden birisi olduğu aktarılan açıklamada, "Milli kültürümüzde hoş karşılanmayan israf, dini inancımızda da haram kılınan kötü bir davranıştır. Milli ve dünyevi kaynaklarımız ve ekmek tüketimi konusunda çok daha hassas davranmamız gerekmektedir. Aslında israf edilen, heba olan ve azalan milli servetimiz, çiftçinin el emeği ve alın teri, yok olan geleceğimizdir. Unutulmamalıdır ki dünyanın birçok bölgesinde açlıktan ölen insanların bu nimetlerde yaşama hakları vardır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca kampanya sayesinde ekmek israfının yüzde 18 azaltıldığı, günlük israfın 6 milyondan 5 milyona düşürüldüğü kaydedilerek, "Halen günde yaklaşık 5 milyon ekmek çöpe atılarak israf ediliyor. Bu miktar, yılda 1,8 milyar yapmakta olup, parasal değeri 2,8 milyar lira olarak hesaplanmaktadır." denildi.