KASTAMONU (AA) - BİLAL KAHYAOĞLU - Kastamonu'da 75 yaşındaki Fikriye Temekoğlu ile 57 yaşındaki oğlu Mustafa, geçimlerini yöresel el dokumacılığı yaparak sağlıyor.

Küçük bir atölyede uzun yıllardır çalışan anne oğul, Kastamonu'nun el dokuma tezgahlarında el emeğiyle günde 1-7 metre arasında dokuma yapıyor.

Anne Fikriye Temekoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dokumayı 10 yaşlarında annesinden öğrendiğini söyledi.

Küçüklüğünden bu yana dokumacılığı sürdürdüğünü belirten Temekoğlu, "10 yaşından evleninceye kadar köyde dokuma yaptım. O yıllarda dokuma çok meşhurdu. Herkesin evinde dokuma tezgahı vardı. Köylerdeki insanlar geçimlerini dokumadan sağlardı." dedi.

Evlendikten sonra kent merkezine gelmesi nedeniyle dokuma işine ara verdiğini, çocukları büyüyünce yeniden bu işe başladığını anlatan Temekoğlu, 2 çocuğu ile 9 torunundan sadece oğlu Mustafa'nın yöresel dokumacılığı sevdiğini dile getirdi.

- "Bizden sonra dokuma bitecek"

Kastamonu dokumacılığını oğluyla beraber sürdürerek 5 kişilik ailelerinin geçimini sağlamaya çalıştıklarını anlatan Temekoğlu, "Dokumanın popülerliği artık azaldı. Biz de bu işi sadece maddiyat için değil, biraz da bu sanatın ölmemesi için yapıyoruz. Bobin olarak ipliklerini aldıktan sonra taraktan geçirip dokumaya hazırlıyoruz. Sonra tezgahtan masa örtüsü, çarşaf, peştemal gibi ürünler çıkartıyoruz." diye konuştu.

Temekoğlu, dokumanın günümüzde gençler tarafından pek yapılmadığını söyleyerek, "Bu iş çok zor, sabır isteyen bir iş. Anne-oğul bizden sonra diğer birçok evde olduğu gibi bizim evde de dokuma bitecek." ifadesini kullandı.

- "50 yıl öncesinin desenlerin dokumaya gayret ediyoruz"

Mustafa Temekoğlu da küçük yaşlarda annesini dokuma yaparken izlediğini, daha sonra bu işi yapmaya karar verdiğini söyledi.

Eski bir geleneği yaşatmaya çalıştıklarını vurgulayan Temekoğlu, şunları kaydetti:

"Kültür Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünden dokumacı kimlik kartı aldık. Bu kimlik, ustalık belgesi yerine geçtiğinden çeşitli kurslarda öğreticilik yaptım. Yurt içinde çeşitli illerde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerin düzenlediği fuarlarda dokumanın yapılışı gösterdim, satışını yaptım. Ayrıca Halk Eğitim Merkezi desteğiyle Suudi Arabistan'da düzenlenen bir festivale de gittim. Tezgahımı da götürerek orada çalışma yaptım. 50 yıl öncesinin desenlerin dokumaya gayret ediyoruz. Günde 6-7 metre kadar kumaş dokuyabiliyoruz. Desenli kumaş olursa ancak 1-2 metre yapabiliyoruz."