Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın ölümüne neden olan mermilerin teröristlerin silahından çıktığı açıklandı. Emniyet kaynaklarının verdiği bilgiye göre, yapılan inceleme sonunda 7.65 mm çapındaki kurşunların teröristlerin kullandığı Fransız onlusu olarak tabir edilen silahtan çıktığı belirlendi.

SAVCI KİRAZ'IN İLK ZİYARETÇİSİ

Hürriyet, önceki gün Adalet Sarayı’nda yaşanan dehşet anlarının ve saatlerce süren gerginliğin ayrıntılarına ulaştı. Adliyenin incelenen kamera kayıtlarına göre savcı Mehmet Selim Kiraz’ın 6.kattaki odasının ilk ziyaretçisi saat 08.39’da Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Şükriye Erden’di. Kamera kayıtlarına göre, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın odasına giren avukat Erden yaptığı kısa görüşmeden sonra ayrıldı.

ÜZERİNDE AVUKAT CÜPPESİ VARDI

Kamera kayıtlarına göre, saat 12.22’de saldırganlardan Şafak Yayla adliye binasına giriş yaptı. Yayla’nın üzerinde avukat cüppesi vardı. Şafak, adliye binasına C Kapısı'ndan avukatların giriş yaptığı bölümden içeri geçti. Diğer saldırgan Bahtiyar Doğruyol’un adliye binasına saat kaçta ve hangi kapıdan girdiği ise henüz netlik kazanmadı.

MÜZAKERECİNİN İLK GÖRÜŞME TALEBİ GERİ ÇEVRİLDİ

Teröristlerin savcı Kiraz’ı rehin almasından ve Twitter'da fotoğrafları yayınlamasından kısa bir süre sonra polis olay yerindeydi. Savcı Kiraz’ı rehin alan teröristler ile iletişim kuruldu. Bir süre sonra da İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Bürosu’nda görevli başkomiser rütbesindeki müzakereci iletişim kurması için getirildi. Müzakerecinin ilk görüşme talebi teröristler tarafından geri çevrildi.

YUNANİSTAN VE BULGARİSTAN İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ

Teröristlerin Savcı Kiraz’ın cep telefonu ile iletişime geçtiğinin anlaşılması üzerine TİB ile iletişime geçilerek telefon dinlemeye alındı. Teröristler telefonu sadece polislerle konuşmak için kullanmıyorlardı. Yunanistan ve Bulgaristan’daki 2 ayrı numara ile sürekli telefon görüşmesi yaptıkları belirlendi. Bu görüşmeler polis tarafından kayıt altına alındı. Teröristlerin yurt dışı ile yaptıkları telefon görüşmelerinde, bilgi verdikleri ortaya çıktı.

Polis, havalandırma kanallarından savcı Kiraz’ın odasına bayıltıcı gaz sıkarak teröristleri etkisiz hale getirmeyi düşündü. Bunun üzerine Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden anestezi uzmanları getirildi. Anestezi uzmanları odanın hacminin büyük olduğunu, içeriye gönderilecek gazın teröristleri etkisiz hale getirmeye yetmeyeceğini söyledi. Bunun üzerine bu plan devre dışı kaldı.

Son telefon konuşmasında içerden silah sesi gelmesi üzerine operasyona başlandı. Kapılar korteks adı verilen patlayıcılarla patlatıldı.