GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından, "güdük i̇ğnelik" (erodium hendrikii) endemik bitki türü için eylem planı çalıştayı gerçekleştirildi.

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştayda konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Mustafa Bulut, güdük i̇ğnelik bitkisinin, 5-35 santimetre boyunda, kısa ve geriye kırık, tüylü, dik duran gövdeye sahip tek veya çok yıllık otsu bir bitki olduğunu kaydetti.

Bulut, temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenen bitkinin bin 800 ile 2 bin 350 metre rakımlarda, kayalık yamaçlarda yetiştiğini kaydetti.

İran-Turan fitocoğrafik bölgesine endemik olan bitkinin, Trabzon ve Gümüşhane illeri çevresinde görüldüğünü aktaran Bulut, "Güdük i̇ğnelik Tür Eylem Planı" hazırlanması projesi kapsamında nesli tehlike altında bulunan bu türün Gümüşhane ilindeki tüm yaşam alanlarının korunmasına yönelik temel olacak araştırmalar yapılmasının sağlanacağını ifade etti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın ise Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle biyolojik çeşitlilik bakımından stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

Türkiye’nin birçok farklı coğrafi özelliği sebebiyle çevresindeki ülkelere göre biyolojik çeşitlilik bakımından oldukça zengin olduğunu dile getiren Aydın, şunları kaydetti:

"Ülkemizde 11 bin 707 bitki türü tespit edilmiş. Bunların 3 bin 649’u endemiktir. Türkiye tüm Avrupa kıtasından daha fazla endemik bitki türüne sahiptir. Türkiye'de 120 memeli, 400'ü aşkın kuş türü, 130 sürüngen, 400'e varan balık türü ile biyolojik çeşitlilikte tür çeşitliliği açısından çok zengin bir ülkedir. Gümüşhane'de 'Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi' kapsamında 2 bin 725 bitki türü bulunmakta. 375 endemik bitki türü, 59 memeli, 153 kuş, 17 sürüngen ve 9 balık türü tespit edilmiştir."

Biyolog Özcan Şimşek ise yaptığı sunumda, güdük iğnelik bitkisinin ilk defa 1994 tarihinde Kerim Alpınar tarafından bilim dünyasına tanıtıldığını belirterek, bitkinin Gümüşhane-Yağmurdere ve Trabzon-Uzungöl'den bilindiğini kaydetti.

Çalıştayda, Biyolog Özcan Şimşek ve Uzman Biyolog Kemal Vehbi İmamoğlu, "güdük iğnelik" endemik bitki türü ile ilgili yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.