ÇORUM (AA) - MUHAMMED KAYGIN - Çorum'da yaşayan doğuştan bedensel engelli 22 yaşındaki Arif Yalvaçer, bacak kaslarını geliştirmek için başladığı yüzme sporuyla hem koltuk değneklerinden kurtuldu hem de Bedensel Engelliler Yüzme Şampiyonası'nda Türkiye şampiyonu olarak kürsüye çıktı.

Hitit Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksek Okulu Spor Yöneticiliği 1'inci sınıf öğrencisi olan Yalvaçer, yüzme sporuyla değişen yaşamını ve hedeflerini AA muhabirine anlattı.

Doğuştan bedensel engelli olduğu için koltuk değnekleri olmadan yürüyemediğini belirten Arif Yalvaçer, doktorunun tavsiyesiyle bacak kaslarını geliştirmek için 8 yıl önce yüzme sporuyla tanıştığını söyledi.

Yüzme bilmemesine rağmen ilk kez girdiği havuzda antrenörünün desteğiyle kulaç attığını ifade eden Yalvaçer, "Hocam beni çocuk havuzuna aldığında burada en az 10 metre yüzmemi istedi. Benim için elinden geleni yaptı ve ben o 10 metreyi yüzdüğümde sanki 50 metre yüzmüş kadar sevinmiştim." dedi.

Yüzmeye başlamadan önce koltuk değneği olmadan yürüyemediğini aktaran Arif Yalvaçer, doktorunun tavsiyesiyle başladığı spor sayesinde bacak kaslarının gelişmesiyle kendi ayaklarının üzerinde durabildiğini ve artık koltuk değnekleri olmadan yürüyebildiğini vurguladı.

- Hocasının inancı güç kattı

Çalışmalara başladığı ilk zamanlarda hocasının çabasına rağmen başarılı olacağına inanmadığını aktaran Yalvaçer, "Ben hocama her zaman, 'Hocam benden sporcu olmaz, benimle uğraşıp zaman kaybetme' diye söylerdim ama hocam bir gün bana, 'Arif seni bu havuzda şampiyonalara gitmek için hazırlayacağım' dedi. Gece gündüz demeden benim için uğraştı ve o günden bugüne büyük bir yol katettik." diye konuştu.

Yüzmede kendisini geliştirmesiyle ve antrenörünün de desteğiyle 2011 yılında Türkiye Bedensel Engelliler Yüzme Şampiyonası'na katıldığını dile getiren Arif Yalvaçer, ilk kez katıldığı şampiyonada 100 metre serbestte 2'nci, 50 metre serbestte ise 3'üncü olduğunu belirtti.

Elde ettiği başarının ardından çalışmalarını daha hırslı sürdürdüğünü ifade eden Yalvaçer, 2012 yılındaki şampiyonada ise 100 metre serbestte Türkiye Şampiyonu olarak altın madalyayı boynuna taktığını kaydetti.

Şampiyonadaki sporcuları gördükten sonra kendisine daha çok güven duyduğunu belirten Arif Yalvaçer, "Şampiyonaya gittiğimde oradaki diğer yüzücüleri gördüğümde bana daha fazla azim ve hırs geldi ve 'ben bu işi yapacağım' dedim. Şampiyonada Beytullah Eroğlu diye bir sporcuyla tanıştım. Doğuştan iki kolu yok, bir bacağı diğerinden kısa ama Avrupa Şampiyonu olmuş ve olimpiyat finallerinde yüzmüş bir sporcu. O kadar çok başarı elde etmiş ki çok çalışarak daha büyük başarılar elde etmek için çalışma yapıyor. Ben onu kendime örnek alıyorum." ifadelerini kullandı.

- "Engelliler mutlaka bir spor branşına yönelmeli"

Engellilerin hayata küsmemesi gerektiğini belirterek mutlaka bir spor branşına yönelmeleri tavsiyesinde bulunan Yalvaçer, "Ben engelli biriyim ama suyun içinde engelim yok. Yüzerken diğer insanlardan farkım yok. Kolu olmayan arkadaşım, ayağı olmayan arkadaşım hiçbir zaman hayata, kendisine küsmesin, spor branşlarına yönelsin. Evde oturup kalmasınlar, sosyalleşsinler, hayata karşı her zaman gülümsesinler." şeklinde konuştu.

Yüzmede başarılı olmasında ailesinin desteğinin çok önemli olduğunu aktaran Arif Yalvaçer, "Ailem her zaman yanımdaydı. Yarış bittiğinde kafamı tribüne çevirdiğimde ailemin orada olması, bana karşı gülümsemeleri, ayakta alkışlamaları anlatılmaz bir mutluluk. Benim bugünlere gelmemde hocalarımın desteğinin yanında ailemin de desteği çok önemli." dedi.

Milli takım kampında 2 kez çalışma yaptığını, bundan sonraki hedefinin de olimpiyatlarda yarışmak olduğunu ifade eden Yalvaçer, Türkiye'de engellilerin başaramayacağı hiçbir şey olmadığını, engellilerin Avrupa'da, dünyada ve olimpiyatlarda başarılar elde ederek, Türk bayrağını dalgalandıracaklarına inandığını kaydetti.