AMASYA (AA) - CİHAN OKUR - Amasya'nın Taşova ilçesinde yaşayan 63 yaşındaki Kıbrıs gazisi Cevat Söyler, geçirdiği iş kazası sonrası tekerlekli sandalyeye mahkum olunca maket ve figür yapımını uğraş edinerek hayata tutundu.

Ballıca köyünde eşiyle yaşayan Söyler, evinin bahçesine kurduğu küçük atölyede, yakınlarının ormandan getirdiği ağaç parçalarını değerlendirerek milli değerleri ve yaşama sevincini ön plana çıkaran maketlerin yanı sıra insan ve hayvan figürleri yapıyor.

Kıbrıs gazisi Söyler, 1995 yılında İstanbul'da çalıştığı inşaattan düşerek omuriliğinin kırıldığını ve engelli kaldığını söyledi.

Kazanın ardından köyüne yerleştiğini, kendisine yeni bir hayat kurduğunu dile getiren Söyler, "Böyle bir olay herkesin başına gelebilir. Ben de kendime bir uğraş bulmaya karar verdim ve bu işi seçtim." dedi.

İnsanın sabretmesi halinde başaramayacağı iş olamayacağına dikkati çeken Söyler, "Bu iş benim için kurtuluş noktası oldu. Bu işi yapmasaydım, maketlerimle olmasaydım çoktan kahırdan ölürdüm. Bacağımı kaybettim ama aklımı kaybetmedim çok şükür. Bu herkesin başına gelebilir, ağlamakla sızlamakla bir çözüm bulamazsın." ifadelerini kullandı.

Maket ve figürleri yaparken engelli bir birey olduğunu unuttuğunu vurgulayan Söyler, ürettikleri ile hayata sımsıkı sarıldığını belirtti.

-"Maddi kazanç için yapmıyorum"

Figürleri yapmaya, ağaç parçalarından bir şeyler ortaya çıkarmaya başlayınca derdini, sıkıntısını unuttuğunu dile getiren Söyler, şöyle devam etti:

"Maketleri yaparken dalıp gidiyorum. Engelli arkadaşlar da bir şeyler yapsınlar, saklanmasınlar. Kendilerinden utanmasınlar. Hepsi istedikleri her şeyi başarabilir. Ben bu işi maddi bir kazanç için yapmıyorum. İsteyen olursa veriyorum. Allah devlete zeval vermesin, maaşımı alıyorum. Engelli arkadaşlara örnek olmak istiyorum. Bir işletme açıp engelli arkadaşlara bu işi öğretip onlara kazanç kaynağı da sağlamak istiyorum. Tek diyeceğim hayata küsmesinler, hayat herkes için çok güzel."

Söyler, ağaçları şekil verirken hayal gücünü kullandığına işaret ederek, "Kıbrıs gazisi olmam ve son dönemde artan terör olayları nedeniyle milli değerleri ön plana çıkartan eserler yapıyorum." dedi.

Eserleri yaparken duygulandığını bildiren Söyler, "Bugün düşmanın kim, dostun kim bilmiyorsun. Çok zor günlerden geçiyoruz. Allah devletimize güç, kuvvet versin. Bu vatan kolay kurtulmadı. Milli ve manevi değerleri öne çıkaran eserleri özellikle gençlerin bilinçlenmesi için yapıyorum." ifadelerini kullandı.