Egzersiz ve spor yapmayı yaşam stili haline getiren ve profesyonel olarak spor ile uğraşan bayanlar, gebe kaldıktan sonra bebeklerinin sağlığıyla ilgili bazı endişelere kapılabilirler. Hamilelik belirtileri başladıktan sonra spor yapmak fiziksel olarak yorucu bir hayat olabilir. Artık hamile olduğunuz için bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir. Beslenme alışkanlıkları, egzersiz programı ve fiziksel aktivitenizi yeniden şekillendirme zamanıdır. Uzun süre formda kalan sporcu bayanlar karşılaştıkları bazı fiziksel değişiklikler nedeniyle bazı endişeler hissedebilirler. Hamileyken de sağlıklı ve formda kalmak için doğru beslenmeniz önemlidir. Bu yazımızda sporcu bayanlar için hamilelikte beslenme tavsiyeleri vereceğiz. Hamile kaldığınızı öğrendikten sonra egzersiz planına başlamadan önce aklınızda tutmanız gereken bazı şeyler vardır.

. Doktorunuz, sizin ve doğmamış bebeğiniz için en iyi önerilerde bulunacaktır. Hamilelikte spor ve egzersiz konusunda en doğru tavsiyeleri doktorunuzdan alabilirsiniz.

. Doktorunuz, hamile kalmadan önce yaptığınız egzersiz ve sporları öğrenmek isteyebilir. Fiziksel aktiviteniz konusunda doktorunuza karşı dürüst olun.

Eğer hamile kaldıktan sonra kilo almak size endişe veriyorsa ve bu nedenle egzersiz yapma ihtiyacı duyuyorsanız, bu durum bebeğiniz ve kendiniz için son derece tehlikeli olabilir. Hafta hafta gebelik sürecinde bebeğinizin beslenmesi, büyüme ve gelişimi sizin kilo almanıza bağlıdır. Eğer kilonuzu kontrol altında tutmak için egzersiz yapıyorsanız, kilo almayı önlemek bebeğiniz ve kendiniz için bazı sağlık komplikasyonlarına yol açabilir. 

Hamile Sporcular İçin 4 Beslenme İpucu: 

Hamileyken egzersiz planı oluşturmadan önce, aşağıdaki önemli beslenme ipuçlarını dikkate almalısınız:

  1. Egzersiz Öncesi Atıştırmak:

Eğer sabah uyanır uyanmaz spor yapmak istiyorsanız, boş mideyle başlamayın. Öncelikle taze meyve ve sebze suyu tüketin. Enerjinizi artıracak muz gibi aperatif meyveler yiyin. Tükettiğiniz karbonhidrat hamilelikte kan şekeri seviyelerini kontrolde tutmaya yardımcı olacaktır.

  1. Egzersiz Sırasında Atıştırma:

Eğer antreman öncesi atıştırmalık yediyseniz ve antremanınız 30 dakikadan fazla sürüyorsa, bu arada da atıştırmalıklar yemelisiniz. Uzun egzersizler karbonhidrat yakımı ve vücutta sıvı kaybına neden olabilir. Bol su içmeye özen gösterin.

  1. Besleyici Atıştırmalıklar:

Hamileyken egzersiz sırasında yaktığınız her kaloriyi doldurmanız gerekir. Bunun için de beslenme programınıza hem protein hem de karbonhidrat içeren besleyici gıdalar ekleyin.

  1. Su İçin:

Egzersiz ve antreman yaparken vücudunuzda su kaybı olacağı için, gün boyu vücudunuzu sulu tutmak için bol su içmeye özen gösterin. Daha önce de belirttiğimiz gibi, hamileyken spor yapmak ve hamilelikte beslenme konusunda mutlaka doktorunuza danışınız. Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve önerilerinizi paylaşabilirsiniz.