ZONGULDAK (AA) - Ereğli ilçesinde, 18-24 Mayıs "Müzeler Haftası" dolayısıyla mitolojik hikayesi ve Roma dönemine ait gizli ibadet yerleri ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanları arasında bulunan Cehennemağzı Mağaraları'nda kutlama programı düzenlendi.

2001 yılında ziyarete açılan ve mitolojiye göre Herkül'ün kendisine verilen görevi yerine getirmekte faydalandığı Cehennemağzı Mağaraları'nda gerçekleştirilen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, burada yaptığı konuşmada, mazisiyle gurur duyan bir millet olduklarını belirtti.

"Haklı bir gurura sahibiz." diyen Madenoğlu, "Bizim tarihimiz şanla, şerefle, kahramanlıkla, insanlıkla, medeniyetle doludur. Biz tarihimizle her zaman iftihar ediyoruz. Bizim kültürümüzün hakim olduğu bu coğrafyada sayısız eserler ortaya koymuş atalarımız." diye konuştu.

Müzelere yeterince ilgi gösterilmediğini anlatan Madenoğlu, sözlerini şöyle devam etti:

"Biz müzelerimize ziyaretlerin fazlaca olmasını, oralardaki eserlerin sıklıkla görülmesini arzu ediyoruz. İlçede yaşayıp da müzelerimizi görmemişsek, bu mağaralarımızı görmemişsek hakikaten üzüntü verecek bir durum. Bunlar bizim tarihi ve kültürel mirasımız. Buraları biz görmek ve tarihimizi hatırlamak zorundayız. Eski eserler deyince de sadece müzelerimizde sergilediklerimizi anlamamak lazım. Bugün bizim kültürümüzün etkisiyle ortaya koyduğumuz nice camiler, hanlar, hamamlar, kervansaraylar buna benzer bir sürü yerimiz var. Bu coğrafyada bulunan her şey bize aittir. Öyleyse koruyacağız, değerlerini bileceğiz ve çocuklarımızı getirip göstereceğiz buraları."

Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan da Ereğli Müzesi ve Cehennemağzı Mağaraları'nda antik ve diğer dönemlerden çok sayıda eserin bulunduğunu söyledi.

Nurdan Ahmet Orhan Oğuz Ortaokulu öğrencileri tarafından mağara içinde halk oyunları gösterisi sunuldu daha sonra sergi açılışı gerçekleştirildi.

Programa Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap ve ilçe protokolü ile davetliler katıldı.