SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ - Estetik kaygılar nedeniyle cerrahi operasyon için doktora başvuran erkeklerin, özellikle meme estetiğinde "küçültme" seçeneğini değerlendirdiği bildirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeşitli nedenlerle büyüyen memelerini küçültmek için hekimlere başvuran erkeklerin sayısında artış olduğunu belirtti.

Meme büyümesinin erkek veya kadınlarda hormon bozuklukları ve aşırı kiloya bağlı oluşabildiğine dikkati çeken Demir, "Büyük meme kadın veya erkeklerde hayatı olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle 17-25 yaş arasında erkekler, 'erkek tipi meme büyümesi (jinekomasti)' rahatsızlığıyla ameliyat oluyor" dedi.

Obezite ve hormonlu yiyeceklerin erkeklerde meme büyümesini tetiklediğine değinen Demir, "Erkeklerde ayrıca kişisel hormon bozukluklarında da meme şekilsel olarak kadın memesine benzeyebiliyor. Erkeklerde büyük sıkıntılara sebep olan meme büyümesi bazen toplumda alay konusu olarak kişinin psikolojisi etkileyebiliyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Demir, erkekte göğüs büyümesini engelleyen bir ilaç olmadığını, kozmetik görünüş kişi için rahatsızlık vericiyse o zaman ameliyatın düşünülmesi gerektiğini anlattı.

- "Erkekler, meme küçültme ameliyatlarına büyük ilgi gösteriyor"

Özellikle 17-25 yaş arasındaki erkeklerde sıkça meme büyüme vakasına rastlandığını vurgulayan Demir, şunları söyledi:

"Jinekomasti, erkeklerde meme çevresinde rahatsızlık ve hassasiyete neden olan, kişinin benlik saygısını olumsuz şekilde etkileyebilen meme dokusu geliştirmesine neden olan bir durumdur. Birkaç yıl öncesine kadar yılda 8-10 erkek meme küçültme ameliyatı olurken son yıllarda bu sayı arttı. Erkekler, meme küçültme ameliyatlarına büyük ilgi gösteriyor. Ameliyatı genelde 17-35 yaş civarındaki erkekler tercih ediyor."

Erkeklerde memelerin büyümesinin psikolojik ve sosyolojik rahatsızlık verdiğini vurgulayan Demir, "Aşırı kiloluların zayıflayınca göğüsleri sarkıyor. Bu da düzenli olarak spor yapmayı, denize girmeyi engelliyor. Kişi utanıyor. Bu nedenle erkekler estetik açıdan meme küçültme ameliyatı oluyor. Erkeklerde meme büyümesi, toplumdaki erkeklerin yüzde 30'unda var olan bir durum. Erkeklerin meme küçültme ameliyatları kadınlara oranla yüzde 30 daha fazla" ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Ahmet Demir, meme küçültme ameliyatını genel anestezi altında hastanın meme dokusunu ve gerekirse yağ dokusunu çıkararak yaptıklarını dile getirerek, söz konusu rahatsızlığın, çözümü bulunan bir durum olduğunu, çekinilmeden plastik cerrahiye başvurulabileceğini kaydetti.