Günümüzde kullanılan ameliyat teknikleri gün geçtikçe gelişmekte ve alınan sonuçların başarısında büyük ilerlemeler kaydedilmektedir. Saç ekimi operasyonunu değerlendirecek olursak; dünyada hangi teknik ve teknolojiler kullanılıyor ise, ülkemizde de aynı teknik ve teknolojiler kullanılmaktadır.

  Fue tekniği günümüzde kullanılan en son operasyon tekniğidir. Bu tekniğin diğer tekniklerden avantajı; bir kesi izi ya da dikiş izi olmadan operasyonun gerçekleştirilebiliyor olmasıdır. Eski tekniklerde köklerin alındığı verici donör bölgelerden deri parçası alınıp, bu deri parçasından kökler teker teker ayrıştırılırdı. Parça alınan bölge, dikiş ile kapatılarak dikiş izinin o bölgede kalıcı olarak kalması söz konusuydu. Operasyondan sonra şişme, morluk ve ağrı gibi durumların oluşması muhtemeldi. Son yöntemle bu sorunlar ortadan kalktığı gibi, operasyon daha başarılı ve kolay hale gelmiştir.

  Son tekniğin nasıl uygulandığına gelecek olursak; ilk etapta köklerin alınacağı ense bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulur. Uyuşturma işlemi bittikten sonra mikro motor dediğimiz alet ile kökler teker teker deriden ayrılır. Deriden ayrılan kökler yine teker teker toplanarak özel solüsyonlar içine alınıp, ekim aşaması gelene kadar bekletilir. Burada önemli olan nokta; mikro motor ucunun hastanın kökleriyle aynı boyda ve kalınlıkta olmasına dikkat edilmelidir ve özel solüsyon içinde bekletilen kökler, ekim aşaması gelmeden kesinlikle solüsyonlardan çıkarılmamalıdır.

  İkinci aşama, kanalların açılması işlemidir. Kanalların açılacağı bölge yine lokal anestezi ile uyuşturulur. Bu aşamada kaç kök alındıysa, o sayıda köklerin yerleştirileceği kanallar teker teker açılır. Bu aşamada önemli olan nokta ise; kanallar hastanın doğal saç yönlerinde ve açılarında açılarak, doğal bir görünüm kazanılması sağlanmalıdır. Kanal açıcı ucunun yine kökler ile aynı uzunlukta ve kalınlıkta olmasına dikkat edilmelidir.

  Üçüncü ve son aşama, köklerin ekilmesi işlemidir. İkinci aşamada yapılmış olan lokal anestezinin etkisinin geçip geçmediği kontrol edilir. Lokal anestezinin etkisi geçmişse takviye yapılır. Bu işlemde açılmış kanallara yine teker teker saç ekme gerçekleşir. Burada önemli olan nokta; kökler yerleştirilirken kanal açılarına göre yerleştirilmelidir.

Operasyon kaç saat sürmektedir?

  Operasyon ortalama 6 ila 8 saat kadar sürmektedir. Alınan kök miktarına göre bu saatler farklılık göstermektedir. İlk aşama olan köklerin alınması, ortalama iki saat sürmektedir. İkinci aşama olan kanalların açılması, ortalama bir buçuk saat sürmektedir. Son aşama olan köklerin ekilmesi ise, ortalama üç saat kadar sürmektedir.

Saç ekimi fiyatları nasıl belirlenir?

  Operasyonun fiyatını belirlemede iki yöntem vardır. Birincisi sabit fiyat, ikincisi alınan kök miktarına dayalı fiyatlandırmadır. Hastaya yapılacak operasyonun büyüklüğü ve küçüklüğü fiyatlandırmayı aşağı ya da yukarı çekebilmektedir. Hastanın deri yapısı, saç kalitesi, ekim yapılacak kel bölgenin durumu ve alınan kök miktarı saç ekimi fiyatları durumunu etkileyebilmektedir.

Ekilen saç dökülür mü?

  Ekilen saçlar vücudun genetik olarak dökülmemeye kodlanmış bölgelerden alındığından, dökülme söz konusu olmamaktadır. Ancak bazı özel durumlar söz konusu olabilmektedir. Bu özel durumlar; hastanın tramvaya bağlı saç dökülmesi, aşırı stres, kanser gibi hastalıklara yakalanmak, yanlış saç tedavisinin uygulanması ve operasyondan sonra bir süre doktorun önerilerine uyulmaması gibi durumlar, ekilen saçların dökülmesine neden olabilmektedir.

  İstenilen sonuçların alınabilmesi ve hasta beklentisinin karşılanabilmesi için, hastanın saç yapısına göre doğru tedavi ve teknik ile operasyonun yapılması, operasyonun başarısını büyük ölçüde yükseklere çıkartmaktadır. Unutulmamalıdır ki, bu operasyon yanlış yapıldığı takdirde geri dönüşleri oldukça zordur. Hastanın iyi araştırma yapması ve emin olduğu doktora saçlarını teslim etmesi en doğru karardır.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur.