AMASYA (AA) - CİHAN OKUR - Amasya'nın Merzifon ilçesinde yaşayan Hanife Yay, ailesi ve arkadaşları için mutfağında yaptığı pekmez ile marmelatları, beğenilmesi üzerine işletme kurarak yurtiçi ve yurtdışına satmaya başladı. 

Evli ve iki çocuk annesi 55 yaşındaki Yay, AA muhabirine, pekmez ve marmelat yapımını annesinden öğrendiğini söyledi.

Yaptığı pekmez ile marmelatları, ev ziyaretlerinde hediye olarak arkadaş ve tanıdıklarına götürdüğünü anlatan Yay, "İnsanların beğenisi beni çok mutlu ediyordu. Yaptığım ürünleri iş yerleri de almaya başladı. Taleplerin artması, iş hayatına atılmamı sağladı" dedi.

Yaşadıkları sıkıntı nedeniyle aile ekonomisine katkıda bulunmak için evde yaptığı marmelatları sattığını belirten Yay, 2009'da ise Merzifon 100. Yıl Sanayi Sitesi'nde üretim tesisi kurduğunu, daha sonra ürün yelpazesini genişlettiğini kaydetti.

İşe başladığında tek sermayesinin 10 ölçek kuşburnu ve bir çuval şeker olduğunu dile getiren Yay, "Şimdi ürünlerimizi İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Bursa, Antalya ve Amasya başta olmak üzere birçok şehir ve Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Bunun dışında Orta Doğu ve Körfez ülkelerinden de talep alıyoruz. Bu ülkelere de ürün göndermek istiyoruz" diye konuştu.

Aile şirketi olduklarını ifade eden Yay, eşi, oğlu ve kızının da kendisine destek verdiğini bildirdi. Tesiste günlük bir tonun üzerinde üretim yaptıklarını ve 20 kişiye istihdam sağladıklarını söyleyen Yay, kaliteyi bozmadan üretim kapasitesini artırmayı hedeflediklerini belirtti.

- Kurduğu tesiste "organik kahvaltı" servis ediyor

Yay, Samsun-Merzifon karayolunun Kayadüzü mevkisinde dinlenme tesisi de kurduğunu ifade etti.

Burada kendi tesisinde imal edilen ürünlerle müşterilerine "organik kahvaltı" sunduğunu anlatan Yay, "Bu tesiste, ürünlerimizin satışını da yapıyoruz. Ürünlerimiz doğal. Artık insanlar bilinçli, doğal ürünlere rağbet ediyor" dedi.

Yay, kiraz, kuşburnu ve kızılcık marmelatı ile pancar, elma, kızılcık, yaban eriği, kayısı, ayva, andız ve keçiboynuzu pekmezi ürettiklerini, şeker hastaları için diyet ürünlerin de bulunduğunu kaydetti.

- Akrabalara da iş imkanı

Hanife Yay'ın eşi Adnan Yay (56) ise eşinin ısrarıyla marmelat ve pekmez üretimine başladıklarını söyledi.

Bugün talebe cevap vermekte zorlandıklarını dile getiren Yay, kızı ile oğlunun işletmenin pazarlama ve muhasebe bölümünde görev yaptığını, diğer çalışanların da akrabaları olduğunu bildirdi.