DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesi (DÜ) Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, fındığa zarar veren "Amerikan Beyaz Kelebeği" ile mücadelede için kapan geliştirdi.

Öztemiz, gazetecilere yaptığı açıklamada, fındık başta olmak üzere birçok ağaç ve bitki türüne verdiği zararla ciddi ekonomik kayıplara sebep olan Amerikan Beyaz Kelebeği sorunu için geliştirdiği kapanın başarıya ulaşıldığını kaydetti.

Bu zararlı canlının çok fazla bitki türü ile beslendiği belirtilen Öztemiz, "Bu canlı, yumurtalarını genellikle fındıktaki uç dalların yaprakları altına, bazen de yaprak üst yüzeyine bırakır. Yaprağın alt yüzeyinde ipeksi ağlar ören Amerikan beyaz kelebeği, yaprakları, sadece ana damar kalacak şekilde yiyerek zararlı olurlar. Zararlının mücadelesinde, mücadele zamanı ve zararlının popülasyonu önemlidir.

Bu amaca yönelik geliştirdiğim projede ışık tuzaklarının kullanımı önerilmiştir. Tuzağın tasarımı ve bir prototip üretimi hazırlandı. Bu yöntem, 2017 yılında farklı lokasyonlarda kullanılarak zararlının popülasyonu takip edilecektir." dedi.

İl genelinde fındık üreticilerinin bilgilendirildiğini de kaydeden Öztemiz, çiftçilerle düzenledikleri toplantılarda Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili karşılaşılan sorunların tartışıldığını ve üreticilerin eğitimleri ile ilgili tavsiye kararı alındığını söyledi.