ORDU (AA) - Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık için taban fiyat uygulaması yapılması gerektiğini söyledi.

Oda Başkanı Sarıkahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık fiyatının yeni haftada düşüş yaşadığını söyledi.

Geçen haftayı 12,75 liradan kapatan fındık fiyatının yeni haftayla 12 liraya düştüğünü belirten Sarıkahraman, Ünye Ticaret Borsası’nın bugün 50 randımanlı fındığın fiyatını 12 lira olarak açıkladığını ifade etti.

Üreticilerin fındık fiyatının artmasını beklerken fiyatın gerilediğini kaydeden Osman Sarıkahraman, "Ortada satılan fındık yok. Sezon başında açıklanan rekolte de ortada. Fiyat artması gerekirken düşüyor. Bunu kim yapıyor, fiyatları kim belirliyor bilemiyoruz, ancak üreticiyle alay edildiği ortada. Biz bunun bir oyun olduğunu, bunun çok doğru bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz." dedi.

“Fındıkta bir spekülasyon olduğunda buna devlet müdahale etmeli. Devletin taban fiyatı uygulaması gerekmektedir.” diyen Sarıkahraman, “Üreticinin hak ve menfaatlerini korumak ve kollamak durumundayız." diye konuştu.

Fındıkta spekülatif söylemler olduğuna da dikkati çeken Sarıkahraman şunları kaydetti:

"Fındık rekoltesi ile ilgili spekülatif sözler söyleniyor. Ancak bu yıl 400 bin tonun üzerinde rekolte olması mümkün değil. 2015 yılından kalma 100 bin tonun üzerinde fındık yoktur. Dolayısıyla kimse spekülasyonlara kulak vermesin. Fiskobirlik fındığı serbest piyasadan hiçbir kesinti yapmadan 50 kuruş fazlaya alıyor. Üreticiler fındığını satacaksa Fiskobirlik ile diğer manav ve tüccarlarla konuşarak satsın. Hiç kimse bir tüccara, manava bağlı kalmasın. Emanete fındık bırakmasın. İnsanlar ihtiyacı kadar satsın, geri kalan fındığını ise kendi imkanları dahilinde saklasınlar."