DÜZCE (AA) - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, şu anki fındık fiyatlarının üreticiyi mağdur ettiğini belirterek, "Gerçekten fındık üreticisi çok mağdur durumda. Gelecekte de çok ciddi sıkıntılar olacak." dedi.

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezon başından bu yana kendilerinin "Fındığı emanete vermeyin" uyarısını dikkate alan çiftçilerin, her geçen gün fiyatların düşmesiyle mağdur olduğunu belirtti.

Fındıkta hiç arzulamadıkları bir tekelleşmenin söz konusu olduğunu aktaran Başaran, "Maalesef fındık üreticisine sahip çıkılamıyor. Bu düzensizliğin bir an evvel ortadan kalkması lazım. Gerçekten fındık üreticisi çok mağdur durumda. Gelecekte de çok ciddi sıkıntılar olacak."

Başaran, fındıkta tekelleşme yaşandığını ve çiftçinin mağdur olduğunu tekrar ederek, "Bu tekelleşen firma, arazilerin sahibi olma adına adımlar atıyor çünkü çiftçi üretimden uzaklaşınca araziler ya kiralanacak ya da satın alınacak. Diğer ülkelerde bu metod işliyor. Aynısı şu an Türkiye'de uygulanmaya çalışılıyor. Bunun bir an önce önüne geçilmeli. Fındık üreticisi mağdur. Çiftçi de artık sabır kalmadı." diye konuştu.

Çiftçilerin, devlete bağlılığından dolayı bir eylem içerisinde bulunmadığını aktaran Başaran, çiftçinin sağduyulu davrandığını, bu sesi, devletin ve hükümetin duyması gerektiğini belirtti.

- "Fındık üreticisi her zaman devletinin yanında"

Ülke genelinde bölücü terör örgütleri ve FETÖ ile mücadele edildiğini anlatan Başaran, fındık üreticisi her zaman devletinin yanında durduğunu dile getirdi.

Başaran, bugün hem kendi fındığının değer kazanması hem de ülkenin daha fazla gelir elde edebilmesi için sağduyulu davranıp emanete fındığını vermeyen üreticilerin sıkıntılı durumda olduğunu bildirdi.

Şu anda oluşan fındık fiyatlarının, maliyetin altında olduğunu vurgulayan Başaran, şunları kaydetti:

"Kim hangi hesabı yaparsa yapsın, fındığın maliyeti ile fındıkçının geliri doğru orantıda değildir. Fındık fiyatı 15 lira olmalıdır. Üretim yapılan alan bellidir, insanların geçinebileceği arazi miktarı bellidir. Çiftçinin eline geçen para bellidir. Bu maliyetle kıyaslanamaz. Biz fındığın kilosunun 22 lira olmasını söylemiyoruz. Makul ve alıcıların kabullendiği fiyatı konuşuyoruz. 14-15 liradan işlem gören fındığın son 2 yılda bu fiyata gelmesini doğru bulmuyoruz."

- "Piyasa etki altında"

Fındık ihracatında yaşanan düşüşle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başaran, Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği'nin (KFMİB) yayınladığı verilerin kendilerini tedirgin ettiğini söyledi.

"Spekülasyon var." diyen Başaran "Fındığın olmadığı sene 88 bin ton fındık ihraç edilmiştir. Bu yıl ise 82 bin ton ihraç söz konusu. İhracat rakamları bir önceki yıla nazaran daha düşük. İşte bu spekülasyondur. Bu birilerinin piyasayı etkisi altına aldığını gösterir. Bu fındık olmamasından kaynaklanan ihracat düşüklüğü değildir." ifadelerini kullandı.