ORDU (AA) - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile hayata geçirdikleri "Türkiye'de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi"ne ilişkin, "Fındıkta oluşan modeli diğer tarım gruplarına da yaygınlaştırmak istiyoruz." dedi.

Özcan, Ordu Valiliğinde projeyle ilgili düzenlenen toplantıda, çocuk işçiliğiyle mücadelenin 25 yıldır sürdüğünü ancak stratejik bir ürün olması nedeniyle son 4 yıldır fındığa eğildiklerini söyledi.

Ordu'da her yıl ilerleyen bir ivme yakaladıklarını dile getiren Özcan, "Ordu, Türkiye için model oldu. Fındıkta oluşan modeli, diğer tarım gruplarına da yaygınlaştırmak istiyoruz. Bunu yaygınlaştırmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile hareket ediyoruz. Bir taraftan saha çalışmalarını devam ettiriyoruz ama bunların denetim faaliyetleriyle de desteklenmesi lazım. Ceza tek başına araç olamaz." diye konuştu.

Vali Yardımcısı Niyazi Erten ise fındığın hem ekonomik hem de uluslararası imaj ve prestij açısından çok önemli ve katma değer yaratan önemli bir ürün olduğunu vurguladı.

Çocuk işçiliğini azaltmaya yönelik çalışmaların önemine dikkati çeken Erten, "Bu konuda Başbakanlık genelgesi doğrultusunda mevsimlik tarım işçileri projesi yıllarca uygulandı ve bu çerçevede Ordu'da örnek çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaları pek çok il de örnek alıyor." diye konuştu.

- "Bilinçlendirme çalışmalarında önemli mesafe katedildi"

Altınordu ilçesi Uzunisa, Perşembe ilçesi Efirli mahalleleri ve Fatsa ile Ünye'de toplanma alanları bulunduğunu ifade eden Erten, şunları kaydetti:

"Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerimizden gelen geçici tarım işçileri buralarda yoğun şekilde konaklıyor. Konaklama temmuz sonunda başlayıp eylüle kadar sürüyor. Burada onların daha iyi hayat standartlarına kavuşması için yapılan çalışmaların yanında çocuklarının eğitimlerinin aksamaması da çok önem arz ediyor."

Erten, bu konuda belli bir noktaya geldiklerini, durumun yıldan yıla dahi iyiye gittiğini söyledi.

Çocuk işçiliğinin azaltılmasına ilişkin bilinçlendirme çalışmalarında önemli mesafe katedildiğini vurgulayan Erten, "Denetim grupları bu konuda hem bilgilendirme yapıyor hem de her şeye rağmen çocukları çalıştırmaya devam edenlere yönelik yaptırımlar uyguluyor. Bu konuda valiliğimizin genelgesi de bulunuyor. Artan bir ivmeyle çalışmalarımız devam edecek." dedi.

Toplantıya, İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş, ILO Eğitim Koordinatörü Murat Gülcan, Program Yöneticisi Nejat Kocabay ve Proje Asistanı Ceren Tosyalı da katıldı.

ILO heyeti, toplantının ardından doğu ve güneydoğu illerinden gelen fındık işçilerinin geçici olarak konakladığı çadır kentleri ziyaret etti.