DÜZCE (AA) - Düzce'de fındık bahçelerine zarar verdiği belirtilen Amerikan beyaz kelebeği ile mücadele çalışması başlatıldı.

Düzce Üniversitesi (DÜ) Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Öztemiz'in koordinatörlüğünde, Düzce Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlükleri, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ile Ziraat Odaları işbirliğiyle Amerikan beyaz kelebeği zararlısına karşı başlatılan mücadele kapsamında fındık bahçeleri taranacak.

Prof. Dr. Öztemiz, çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, bu zararlıyla mücadele zamanının yaklaştığı günlerde fındık bahçelerinin sürekli kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Fındığın başlıca düşmanı olan bu zararlının hareketlerini yaklaşık 4 ay izlediklerini anlatan Öztemiz, "Amerikan beyaz kelebeğinin ilk çıkış zamanını belirlemek için Düzce'nin tüm ilçelerinde mart ayında ışık tuzakları kurduk. Pilot ilçe olarak Gümüşova'yı seçtik. Bu zararlının gece aktif olduğunu tespit ettik. Kelebeklerin geceleri uçtuğunu, gündüzleri ise dinlenme halinde olduklarından dolayı mücadele zamanının belirlenmesinde ışık tuzağı kullandık. 22 Mayıs tarihinde ışık tuzakları ile görülmeye başlandı. Tüm fındık üreticilerinin bu uyarıyı dikkate almaları gerekiyor." diye konuştu.

- "Havalar soğuk gitti yavrulama geç oldu"

Zararlının, kış aylarını ağaçların toprakla birleştiği yerlerde, ağaç kabuğunda ve çok yaşlı ağaçların kovuklarında bir koza içinde pupa halinde geçirdiğini dile getiren Öztemiz, şöyle devam etti:

"Kışlayan pupalardan çıkan birinci döle ait kelebek uçuşu, normal şartlarda mayısın ilk haftası ile üçüncü haftasında görülür. Bu yıl iklim koşullarına bağlı olarak havalar ısınmadı. Gece sıcaklıkları çok düşük olduğu için kelebek çıkışları mayıs ayının son haftasında görülmeye başlandı. Önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının artışına bağlı olarak zararlının popülasyonunda artış olacak. İlk kelebek görüldüğü anda fındık bahçelerindeki zararlının yumurta paketlerini bulmak için özellikle uç dallardaki yaprakların kontrol edilmesi gerekli."

Bu kelebek türünün hızlı gelişim gösterdiğini anlatan Öztemiz, "Zararlı, ekonomik zarar eşiğinin üstünde ise mücadeleye karar verilmeli ve birinci döle karşı mücadele yapılmalıdır. Eğer mücadele gerekli ise öncelikle çevreye en az zararı olan yöntemlere öncelik verilmeli ve uygun olan tüm mücadele yöntemleri kullanılmalıdır. Kimyasal mücadele uygulanacaksa çevreye ve faydalı böceklere en az zararı olan tarım ilaçları tercih edilmelidir. Doğal dengeyi bozmamak amacıyla özellikle dut ve orman alanlarında bulunan ağaçlarda mutlaka biyolojik preparatlarla mücadeleye önem verilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.