ORDU (AA) - Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, lisanslı depoculuğun devlet desteğiyle FİSKOBİRLİK tarafından hayata geçmesi gerektiğini bildirdi.

Sarıkahraman, gazetecilere yaptığı açıklamada, lisanslı depoculuğun fındık üreticisine iyi anlatılması gerektiğini söyledi.

Karadeniz insanının, geleneklerinden aniden vazgeçemediğini belirten Sarıkahraman, "Ünye ve Düzce'de denemesi yapılan ve bir süre sonra kapatılan lisanslı depoculuk alışık olmadığımız bir düzendi. İyi anlatılmadığı ve sabredilmediği için o dönem tutmadı. Üreticiye ziraat odaları, ilçe tarım, siyasiler, fındık alışverişi yapan tüm paydaşlar olarak lisanslı depoculuğu iyi anlatabilirsek çok faydalı olacak." dedi.

Fındıkla ilgili kanunun olması gerektiğini ve bunun bir ayağını da lisanslı depoculuk sisteminin oluşturması gerektiğini aktaran Sarıkahraman, şunları kaydetti:

"Lisanslı depo olması gerekli. Çünkü gurbetten gelen ya da fındık parasına hemen ihtiyacı olmayan kesim fındığı emanete bırakıyor. Emanete bırakılan ürün de piyasada işlem gördüğü için fındık fiyatı üreticilerin istediği seviyelere gelmiyor. Bunun karşılığında ticaretini, ithalat ve ihracatını da yapan arkadaşlarımız zor durumda kalıyor. Fındığın acilen bir fındık kanununa, lisanslı depoların bir an önce devlet destekli açılmasına ihtiyacı var. Biz sürekli bununla ilgili istekte bulunuyoruz ama bir türlü rayına oturtamadık."

Sarıkahraman, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin de (TZOB) lisanslı depo ve fındık kanunu ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Oda başkanları olarak Ankara'da düzenlenen hizmet içi eğitim toplantısına katıldıklarını anlatan Sarıkahraman, "Bu eğitimde TZOB Yönetim Kurulu Başkanımız Şemsi Bayraktar, hem lisanlı depoların devletin eli ile açılması, TMO'nun garantörlüğünde FİSKOBİRLİK'in devreye sokulması gerektiğini ifade etti. FİSKOBİRLİK'in altyapısı buna çok müsait. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından fındığa müdahale edilmesi yönünde görüş birliğine vardık. Lisanslı depoculuk devlet desteğiyle FİSKOBİRLİK tarafından hayata geçmeli." diye konuştu.