Gezi eylemleri ile ilgili yazdığı Gezi Fenomeni isimli kitapta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçlamasından yargılanan Erol Özkaya,
11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sanığın cezasını erteledi.
‘’Gezi Fenomeni’’ kitabında duvar yazılarına ve sloganlara yer veren Erol Özkaya hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla açılan davada sanığa 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık Abdurrahman Erol Özkoray katılmazken, Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız hazır bulundu.
Sanık Özkaya’nın avukatı Sennur Bayboğa’nın duruşmaya gelmeyerek rapor bildirmesine Erdoğan’ın avukatı Yıldız, raporun kabul edilmemesini, amacın dosyayı sürüncemede bırakmak olduğunu öne sürdü.

‘’KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ BİR KİTAPTIR’’
Duruşmada Avukat Yıldız, Özkaya’nın kitabının kamu yararına faydalı bir kitap olmadığını belirterek, ‘’Aksine küçük düşürücü bir kitaptır’’ ifadelerini kullandı. Duruşma savcısı Hasan Bölükbaşı, Bayboğa’nın sağlık raporunda belirtilen rahatsızlığın duruşmaya katılmaya engel bir rahatsızlık olmadığını söyledi. Dosyanın sürüncemede bırakıldığını belirten savcı, mazeretin reddine karar verilmesini talep etti.
Mahkeme, mazeretin reddine karar vererek basın yoluyla hakaret suçunun işlendiğinin anlaşıldığını belirtti. Sanık Özkaya’ya 1 yıl ceza veren mahkeme, suçun aleni işlenmesi gerekçesiyle cezayı 1 yıl 2 aya çıkardı. Sanığın iyi hali göz önünde bulundurularak, cezası 11 ay 20 güne indirildi. Mahkeme sanığın cezasını erteledi.

İDDİANAMEDEN
Sanığın, kamu görevlisi Erdoğan’a karşı görevinden dolayı, (Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.) 1 yıldan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.
(İHA)