GİRESUN (AA) - Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, kurban satış yerlerinde gerekli tedbirlerin alındığı bildirildi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, hayvancılığının gelişmesi ve damızlık hayvan varlığının korunabilmesi için Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu kararı gereğince, damızlık dişi hayvanların kurbanlık olarak satışı, kesimi ve hayvan pazarına girişine müsaade edilmeyeceği belirtildi.

Açıklamada, dişi hayvanların, bir veteriner hekimden alınacak "damızlık vasfı bulunmadığı ve gebe olmadığına" dair raporun ibraz edilmesi durumunda kurbanlık olarak satışına izin verileceği vurgulanan açıklamada, "Kurban satış yeri görevlileri tarafından yapılacak kontrollerde belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan, özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmamış (kapak atmamış), kurban vasfı taşımayan hayvanlar kurban satış yerine alınmayacak ve satışına izin verilmeyecek, aykırı durumlarda yasal işlem başlatılacaktır. Kurban satış yerleri belediyelerce düzenli temizlenecek ve dezenfekte edilecek." denildi.

Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla mobil uygulaması ve web sayfası hazırlanarak kullanıma açıldığı kaydedilen açıklamada, şunlar aktarıldı:

"Söz konusu web sayfası ve mobil uygulamadan küpe numarası girilerek hayvan bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilecektir. Kurbanda kesilen hayvanların sistemden düşülebilmesi için pasaport ve küpelerinin en geç 7 gün içerinde İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilmesi gerekmektedir."