ZONGULDAK (AA) - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Başkanlar Kurulunun sonuç bildirgesinde, uluslararası ilişkilerdeki gerginleşme, ekonomideki bozulma ve kur artışları nedeniyle Türkiye'nin her zamankinden daha fazla doğal kaynaklarını kullanmak zorunda olduğu belirtildi.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci başkanlığındaki kurul toplantısının ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde, Türkiye'nin yanı sıra bölgenin ve Zonguldak'taki gelişmelerin yakından takip edildiği, sendikanın, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Maden Tetkik Arama Kurumunda (MTA), öncelikle iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin hiçbir şart altında aksatılmaması, üretimin arttırılması ve verimli çalışmanın sağlanması için tüm gücüyle çalışacağı belirtildi.

TTK'nın özelleştirilmesi girişimlerine karşı birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde gösterilen tavrın devam edeceği vurgulanan bildirgede, şu ifadelere yer verildi:

"Biz özelleştirme düşüncesinin askıya alınmasının yeterli olmadığını, TTK'ya acilen işçi alınması gerektiğini her ortamda tüm ilgililere anlatmaya devam edeceğiz. Çünkü işçi eksikliği nedeniyle çalışma koşulları son derece riskli hale gelmiştir. Aynı şekilde MTA'nın işçi açıklarının giderilmesi ve kurumun daha aktif hale getirilmesi gerekiyor. Sendika olarak uluslararası ilişkilerdeki gerginleşme, ekonomideki bozulma ve kur artışları nedeniyle Türkiye'nin her zamankinden daha fazla doğal kaynaklarını kullanmak zorunda olduğunu ve süratle üretimin arttırılması gerektiğini bilerek, işçi eksiklerinin giderilmesi yolunda ısrarla mücadeleyi sürdüreceğiz. Başkanlar Kurulumuz, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanmakta olan Türkiye Taşkömürü Kurumu Raporunu en kısa sürede tüm ilgililere ulaştıracaktır."

Ege Bölgesinde başlatılan ve bir iş yerinde yetki alınmasıyla devam eden örgütlenme çalışmalarının başta Karadeniz olmak üzere diğer bölgelerde de sürdürülmesi kararı alındığı anlatılan bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Çeşitli vesilelerle sendikada sorun yaratmak, maden işçilerinin örgütlü mücadelesini zaafa uğratmak isteyen girişimler karşısında tek yürek, tek ses olarak mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz. Her zamankinden daha çok birlik, beraberlik ve dayanışmaya ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde başkanlar kurulumuz, sendikamız, emek cephesinde her türlü ayrımcılığa karşı mücadele edecektir. Ülke genelinde devam eden FETÖ soruşturmalarını ve Kanun Hükmündeki Kararnameleri yakından takip ediyoruz. TTK'da 15 işçi ve 20 memur olmak üzere toplam 35 çalışanın işine son verilmiş, 30 çalışan da açığa alınmıştır. Emekçi kardeşlerimizin mağduriyetine en kısa sürede son vermek adına hukuksal süreç süratle tamamlanmalıdır."