ZONGULDAK (AA) - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Türkiye'nin her yıl milyarlarca dolarının, taş kömürü ithalatı için dışarıya verildiği bildirildi.

GMİS'in kuruluşunun 70. yıl dönümü dolayısıyla sendikadan yapılan açıklamada, sendikanın mücadele tarihinin, maden havzasındaki 168 yıllık üretim tarihine dayandığı, ekonomik ve demokratik mücadelenin kararlılıkla sürdürdüğü belirtildi.

Türkiye'nin ilk sendikalarından biri olan GMİS'in, ülkenin yanı sıra dünya sendikacılık tarihinde çok önemli yeri bulunduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye'de siyasal alanda yaşanan en sıkıntılı dönemlerde bile ulusal çıkarlarımızı, ulusal bütünlüğümüzü koruma yönünde mücadele veren sendikamız, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan yabancı şirket işgallerinden, maden işçilerinin çıkardığı dersleri de bugüne taşımasını bilmiştir. Genç Türkiye Cumhuriyeti ile Ankara'nın ardından il olma özelliğini kazanan Zonguldak, taş kömürü üretimi arttıkça büyümüş, gelişmiş ve giderek Türkiye sanayisinin can damarı olarak, ülkemizin ekonomik kalkınmasına büyük katkı vermiştir. Ülkemizde sadece Zonguldak'ta bulunan taş kömürü, koklaşabilir özelliği ve yüksek kalorisiyle demir-çelik sanayisi başta olmak üzere diğer sanayinin de ana enerji hammaddesi olarak sanayimizin gelişmesinin lokomotifi olmuştur. Yanlış ekonomik politikaların uygulanmaya konduğu 1980 ve özellikle 1990 sonrasında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Zonguldak büyük zararlar gördü. Bizler bölge insanı olarak örgütlü gücümüzle büyük mücadeleler verdik ve her şeye rağmen ayakta kaldık."

TTK'nın bugün 14 bin olan norm kadroya göre 6 bin işçi açığı bulunduğu anlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kurumun işçi açıkları iş sağlığı ve güvenliğini riske sokacak noktaya gelmiştir. Yıllık 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK, bugün tarihinin en az işçisiyle en düşük üretimini yapıyor. Oysa ülkemizin yıllık taş kömürü ihtiyacı 30 milyon tondan fazladır. Ülkemiz her yıl milyarlarca dolarını taş kömürü ithalatı için dışarıya veriyor. Ülkemizin taş kömürü ihtiyacı her geçen yıl artarken, bölgemizde bulunan 1.3 milyar tonun üzerinde kömür rezervimizin ekonomiye kazandırılması gerekiyor. İşçi açıklarının giderilmesi durumunda üretimin artırılacağını, TTK'nın zararının azaltılacağını, dışarıya gidecek dövizin azalacağını, bölgede önemli bir istihdam sağlanacağını ve ekonominin canlandırılacağını her platformda anlatıyoruz. Ülkemizin kendi doğal kaynaklarını tespiti için MTA ve taş kömürü üretimini artırmak için TTK'ya ve Zonguldak'a ihtiyacı var. Üretimin artması ve kurum zararının ortadan kalkması için öncelikle kuruma işçi alınması gerekiyor. Sendikamızı bugünlere taşıyan yönetici ve üyelerimize bir kez daha sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. GMİS genel merkez ve şubeler yöneticileri ile tüm maden işçileri olarak tek yürek, tek ses mücadelemize devam ediyoruz. Tüm bölge halkını, bizlere destek olmaya çağırıyoruz."