TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'taki tarihi Ali Paşa Camisi'nin avlusunda bulunan iki çınar, gölgeleriyle 450 yıldır cemaati serinletiyor.

Vatandaşların mevlit, kandil geceleri gibi özel günlerde tercih ettiği 450 yıllık Ali Paşa Camisi'nin avlusundaki asırlık çınarlar, burayı kaplayan heybetli gövdesi ve dallarıyla dikkati çekiyor.

Avludaki 15 metrelik çınarların çapları da 7 metreyi buluyor. Cami yapıldığında dikilen çınarlar, yüzyıllardır camiye gelen cemaate gölgesinde serinleme ve sohbet etme imkanı sunuyor.

İl Müftü Vekili Selahattin Şanver, AA muhabirine, caminin yaklaşık 450 yıl önce, Osmanlı komutanlarından Ali Paşa tarafından yaptırıldığını söyledi.

Ali Paşa Camisi'nin, Tokat'ın simgesi olduğunu anlatan Şanver, "Merkezdeki cenazeler, şehit cenazeleri genellikle bu camiden kaldırılıyor." dedi.

Caminin 5 vakit namazda da dolduğuna işaret eden Şanver, şunları kaydetti:

"Camimiz vakıflara ait. Kesme taşlarla yapılmış. Camimizin önünde iki ulu çınar var. Kentimizde 'Osmanlı' denilince aklımıza camilerimiz, bir de bu çınarlarımız geliyor. Cami ve çınar, sanki Osmanlı'yı temsil eder. Ali Paşa Camisi'nin önü, buluşma yeridir. Çınarların altı, oturma ve sohbet yerleridir. Çınarlar kentimize bambaşka güzellik verir. Çınarlarımız tabiri caizse, camimizi bekleyen ve koruyanlardır. Ecdat nereye cami yapmışsa oraya çınar dikmiştir."

Tokat Vakıflar Bölge Müdürü İsmail Aktaş ise ecdadın cami yaparken yanına mutlaka çınar diktiğini belirtti.

Ali Paşa Camisi'nin avlusunda da 450 yaşında iki çınar bulunduğunu ifade eden Aktaş, ağaçların tescilli olduğunu, bakım ve korumasını yaptıklarını bildirdi.

- Tarihi Ali Paşa Camisi

Osmanlı padişahı 2. Selim zamanında 1572'de yaptırılan caminin tek kubbesi bulunuyor. Caminin yanında, ismini aldığı Osmanlı komutanı Ali Paşa'nın oğlu ile eşinin mezarı da yer alıyor.