ARTVİN (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Sarp Sınır Kapısı'nda işleyiş sistemini değiştirip tek durak esası üzerine modern bir kapı yaptıklarını belirterek, "Şimdiki sistemde 6 yerde dur kalk işlem yaparken, 3 yerde dur kalk yaparken şimdi bu kapının hayata geçmesi ile beraber bir noktada bütün işlemleri başlayıp bitiriyoruz. Sahanın içerisine yığılmaları önleyecek modern bir sitemi hayata geçirmiş oluyoruz." dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Batum Havalimanı'na gelen Bakan Tüfenkci, Sarp Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulunarak kapıdaki tır şoförleriyle sohbet etti.

Bakan Tüfenkci, basına kapalı gerçekleştirilen sohbet sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Sarp Sınır Kapısı'nda yaşanan sorunları dinlediklerini belirtti.

Sarp Sınır Kapısı'nı yeniden modern şekilde inşa ettiklerine işaret eden Tüfenkci, "Burada işleyiş sistemini de değiştirerek tek durak esası üzerine modern bir kapı yapıyoruz. Şimdiki sistemde 6 yerde dur kalk işlem yaparken, 3 yerde dur kalk yaparken şimdi bu kapının hayata geçmesi ile beraber bir noktada bütün işlemleri başlayıp bitiriyoruz. Sahanın içerisine yığılmaları önleyecek modern bir sitemi hayata geçirmiş oluyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Tüfenkci, plaka sistemini de hayata geçirdiklerine değinerek, kapıdan giriş ve çıkışlarda araçların plakası okunarak yollarına devam etmesini sağladıklarını bildirdi.

"Gümrükler olarak dış ticaretin gelişmesi ve ihracatın artırılması noktasında gümrüklerde iş ve işlemleri, sınır kapılarımızda, kara kapılarımızdaki iş ve işlemleri ona göre dizayn ediyoruz ve mümkün olduğu kadar otomasyona geçerek ihracatı, gelen ithalatı hızlandırmanın yollarını arıyoruz." diyen Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Sınır kapıları bölge insanı için de iller için de önemli. Bununla ilgili sınıra yakın ilçelerimizde ve illerimizde sınır ticareti kapsamında neler yapabiliriz; önümüzdeki yıl içerisinde bununla ilgili de adımlarımızı atmış olacağız. Böylelikle hem ithalat ve ihracatı sınırlamadan ama bunun yansımalarını da o ilin ve ilçenin maksimum derecede verim alacak şekilde hayata geçirmek istiyoruz."

Tüfenkci, Muratlı Kapısı'nın açılması noktasında ise Gürcistan tarafının biraz yavaş davrandığını belirtti. Tüfenkci, "Bizlerin ve Başbakanı'mızın ve Cumhurbaşkanı'mızın girişimleri neticesinde Muratlı Kapısı'nın yeniden hayata geçmesi noktasında ete kemiğe büründü diyelim. Gürcistan tarafı Başbakan düzeyinde adım atmaya söz verdi. Biz de Türkiye tarafında Muratlı Kapısı'nın yeniden ve modern bir kapı olması noktasında proje çalışmalarımıza başlamış olduk. İnşallah o kapıyı da Gürcistan'daki gelişmelere paralel olarak hayata geçirmiş olacağız." ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin Sarp Sınır Kapısı'ndaki yoğunluğa ilişkin sorusu üzerine Bakan Tüfenkci, şunları söyledi:

"Tır yoğunluğu var ama kış şartlarında diğer kapılara yönlendirmek çok rantabl değil. Tır yoğunluğunu azaltmak için Gürcistan tarafından kaynaklı sıkıntılar var. Ankara'ya gidince en üst düzeyde bu konuda girişimlerde bulunacağız. Lojistik firmalarımızda bu sorunu azaltmanın çabalarını arayacağız. Bu durum kapıdan kaynaklanmıyor. Daha çok Gürcistan tarafının uygulamalarından, tır parkında fazla bekletmeleri ve yoldaki birtakım negatif kontrollerinden kaynaklanan sebepler olduğu ifade ediliyor. Biz buna yönelik de dost ilişkilerimize güvenerek adımlarımızı daha da hızlandıracağız."

Tüfenkci, RoRo seferi ile ilgili net bir düşüncelerinin olmadığını belirtti.

- Halep'teki durum

Bakan Bülent Tüfenkci, Halep'te yaşanan gelişmeler ve sivillerin Türkiye'ye sığınmaları konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, Halep'te bir insanlık dramı yaşandığını dünyanın da buna esasında sessiz ve seyirci kaldığını vurguladı.

Türkiye'nin kendine sığınanlara bugüne kadar hep kucak açtığına dikkati çeken Tüfenkci, "Böyle kapımıza yığılan ve olağanüstü kapılarda önlem alacak şu anda bir durum yok. Zaten biz geçmişten buna tecrübeliyiz. Kapılarımız bu anlamda gerekli hassasiyeti taşıyor ama daha çok ülkemizde değil, ülkemize sınır topraklarda kamplar oluşturduk ve o insanları o kamplarda şu anda barındıracak potansiyelimiz ve durumumuz var. Gelen arkadaşlarımızı da zaten o kamplara yerleştiriyoruz." dedi.

Açıklamanın ardından yapılan yeni kapı geçişlerini inceleyen Bakan Tüfenkci, program yoğunluğu nedeniyle Hopa Limanı ziyaretini iptal ederek Rize'ye hareket etti.