GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'nin Süleymaniye Mahallesi muhtarı Ali Gürcan, "Kuruluş yıllarında 10 mahalle ve 60 bin nüfusu ile ilimizin adeta açık hava müzesi olan ve 4 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Süleymaniye Mahallesi'ndeki tarihi hamamların restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyoruz" dedi.

Gürcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi eserler ve kültürel varlıklar bakımından oldukça zengin olan mahallede, birçok kilise ve hamamın yer aldığını söyledi.

Söz konusu kültür varlıkları arasında Hagios Stephanos Kilisesi, kemer köprüler, dükkanlar, Süleymaniye Camisi, Bagios Lonnes Kaya Kilisesi, Hacı Tahir Efendi Türbesi, Hagios Lonnes Kilisesi, Rum Erkek Lisesi, Cami-ı Sağir Mahallesi Kilisesi, Camii Sağir Mescidi, Süleymaniye Hamamı, Dere Hamamı, Kavaklık Hamamı, Paşa Hamamı, Güzeller Mahallesi Çeşmesi ve Güzeller Mahallesi Camisi bulunduğunu ifade eden Gürcan, mahallenin 2002 yılında kentsel ve doğal sit alanı ilan edildiğini anımsattı.

Birçok kültürün yıllar boyu bir arada yaşadığına dikkati çeken Gürcan, şunları kaydetti:

"Bu nedenle mahallemizi adeta bir açık hava müzesi olarak nitelendiriyoruz. Bazı yapıların restorasyonu gerçekleştirilirken, tarihi hamamlarımız gün geçtikte yok oluyor. Kuruluş yıllarında 10 mahalle ve 60 bin nüfusu ile ilimizin adeta açık hava müzesi olan ve 4 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Süleymaniye Mahallesi'ndeki tarihi hamamların restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyoruz. Göz göre göre tarih yok oluyor. Yetkililerin gereken hassasiyeti göstereceklerini umuyorum."