Varis en sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Varis hastalığı genellikle şiddetli bacak ağrıları ile hissedilen ve belirtileri de bu yönde olan bir sağlık sorunudur.

Varis Belirtileri Nelerdir?

  1. Varis genellikle bileklerde ve bacaklarda şiddetli bir ağrının oluşmasına neden olur. Buna bağlı olarak da ayaklara büyük bir ağrılık verildiği için ayakların baskı altında kalmasına neden olabilir.

  2. Şiddetli ağrı ise varis ve varis çeşitleri içerisinde en çok gözlemlenen belirtilerden birisidir. Sıklıkla tüm varis çeşitlerinde gözlemlendiği gibi genellikle dizlerin alt kısımlarında ve tüm bacağı etkileyen bir ağrının yaşanmasına neden olabilmektedir.

  3. Varisli olan damarların ağrıması bacaklarda bölgesel olarak oluşan ağrıların dinmesine neden olabilir. Özellikle damarların şişmesi ile daha da ilerleyen varis çeşidi damarların ağrıması ile kişinin dayanılmaz ağrılar yaşamasına neden olabilir.

  4. Varis belirtileri içerisinde en sık gözlemlenen belirtilerden birisi de şişliktir. Hem bacaklarda hem de ayaklarda oluşan şişlikler neticesinde kişinin günlük ihtiyaçlarını karşılayabileceği şekilde hareket etmesi bile zorlaşabilmektedir.

  5. Daha kısa süre içinde ayakta kalınmasına karşın oldukça çabuk bir şekilde yorulma ise varis belirtisi içerisinde gösterilmektedir.

  6. Bacak bölgesinde kısa süre ayakta kalınmasına karşın yanma ve sıcaklık hissi oluşuyor ise varis başlangıcı olabileceği düşünülmektedir.

  7. Bu yanma ve sıcaklık hissinin şiddetli derecede ve sıklıkla oluşmasının en önemli nedeni ise toplar damarların sıcak havalarda belirginleşmesidir. Bunun için hareket ettiğinizde veya özellikle yaz mevsiminde bu yanma hissini daha çok hissedebilirsiniz.

  8. Sık aralıklar ile bacak bölgenizde bölgesel olarak veya genel olarak yaşabileceğiniz kramplar da yine varis oluşumunun belirtileri içinde yer alabilmektedir.

  9. Özellikle geceleri yattığınızda hareketsiz kaldığınız için daha sık aralıklar ile kramp sorunu yaşıyorsanız muhtemelen varis başlangıcı ile karşı karşıya olabilirsiniz.

  10. Sıcaklık ve yanma hissine bağlı olarak bacaklarınızda şiddetli oranda kaşıntı hissi de yaşayabilirsiniz. Kaşıntı sadece bacaklarda bölgesel olarak varisli damarların olduğu bölge üzerinde ve şiddetli derecede oluşabilmektedir.

  11. Gün içinde uyuşmalar ve ağrılar da belirtiler içinde yer almaktadır.

Varis belirtilerini kendinizde görüyorsanız varis tedavisi yaptırmaktan kaçınmayın ve tedavinizi geciktirmeyin.