Manisa’daki 3.5 yaşındaki Irmak’ın Himmet Aktürk tarafından tecavüze uğrayıp öldürülmesi pedofiliyi gündemimize soktu. Peki nedir pedofili, bu tarz insanları nasıl anlarız?
Bilimsel araştırmalar pedofili vakalarının önemli noktalarını ortaya çıkardı. Pedofili anne karnında belirlenebiliyor. Sebebi kadar pedofili olan insanların ortak yönleri de şaşırtıcı.

PEDOFİLİ NEDİR?

Pedofili ya da halk dilindeki ifadesiyle sübyancılık, yetişkin bir kimsenin ergenlik öncesi çocukları cinsel açıdan çekici bulması ve cinsel eğiliminin çocuklara yönelik olmasına neden olan psikoseksüel rahatsızlık. Bu rahatsızlığa sahip kişilere pedofil ya da sübyancı denir.

PEDOFİLİ NASIL ANLAŞILIR NORMAL İNSANLARDAN FARKI NE?

Sübyancılar -tipik olarak- yetişkinlerle cinsel ilişkiden zevk almakta güçlük çekerler. Pedofili özelliği taşıyan insanların özgüvenleri eksik olur. Bu tarz insanlar çocuklarla ilişkiyi yetişkinlere nazaran daha az tehdit edici bulurlar. Sübyancının eğilimi karşı cinse veya kendi cinsine olabilir. Pedofili olan kişilerin büyük çoğunluğu erkektir ve bu durum kadınlarda çok nadir görülür.

PEDOFİLİ OLANLARI BELİRLEYEN DETAY

Ruh sağlığı uzmanı Dr. James Cantor’a göre pedofilinin sol elini ya da iki elini birden kullanan insanlarda daha fazla görüldüğünü ve pedofillerin büyük ölçüde diğer suçlardan hüküm giyenlere kıyasla daha kısa boylu olduğunu ekledi.
Cantor, ”Kısa boylu ya da solak insanlarda illa pedofili görülecek diye bir şey yok. Pedofiliyi destekleyen bu bulgular hamileliğin ilk 3 ayında belirlenebiliyor. Pedofiliye yol açan olası nedenler ise annenin hamilelik boyunca stresli ve yetersiz beslenmiş olması.” diyor.

PEDOFİLİ NEDEN OLUR?

Son yıllarda çocuk istismarının sıklığı konusunda artan endişeler var. Yıllardan beri süren araştırmalardan sonra hala neyin pedofiliye sebep olduğu konusunda tartışmalar sürüyor.
Toronto’da bulunan Ruh sağlığı merkezinden Dr. James Cantor, MR taramaları kullanarak pedofillerin beyinlerinin nasıl çalıştığını inceledi. Cantor şaşıtıcı ve tartışmalı bulgulara ulaştı.
Dr. Cantor, ”Pedofili, cinsel bir yönelim. Yani bu doğuştan gelen dürtülerle ilgili bir durum ve bunun sonradan değiştirilmesi mümkün değil, tıpkı diğer cinsel yönelimlerde olduğu gibi” dedi.

ANNE KARNINDA PEDOFİLİ BELİRLENİYOR

Dr. Cantor ayrıca pedofillerin beyinlerinin normal insanlara göre farklı çalıştığını belirtti ve ”Bu insanlar çocuklara karşı koruyucu ve besleyici içgüdülerle değil de, cinsel içgüdüleri tarafından yönlendiriliyor gibi” dedi.

VAMPİR SENDROMU

Manchester’da cinsel istismara maruz kalmış erkekler tarafından kurulan yardımlaşma derneğinden Duncan Craig, pedofilinin nedenleri konusunda uzun zamandır hakim olan teoriyi ‘Vampir Sendromu’ olarak adlandırıyor.
Craig teoriyi şu sözlerle açıklıyor: ”Eğer bir vampir tarafından ısırılırsan, vampir olursun. Eğer cinsel istismara maruz kaldıysan, sen de gelecekte istismarcı olursun.”

PEDOFİLİ CİNSEL İSTİSMAR SONUCU MU?

Doktor Cantor’un çalışmaları pedofilinin gelişim sürecine alternatif açıklamalar getirse de “Pedofil doğarsan, pedofil kalırsın” tezi, birçok doktor tarafından tartışılıyor. Ottawa Ruh Sağlığı Merkezi’nin Cinsel Davranışlar Kliniğinin Başkanı Dr. Paul Fedoroff da bu uzmanlardan.

PEDOFİLİ TEDAVİSİ VAR MI? HADIM MI EDİLMELİ?

Dr. Paul Fedoroff, anti-androjen (erkeklik hormonlarını azaltan) ilaçları kullanarak pedofillerin cinsel dürtülerini geçici tedavi etmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Federoff, ”Seksi masadan kaldırıyoruz. Sağlıklı yaşam tarzları geliştirmek için bir fırsat veriyoruz. Tedavi edilen bu kişilerin iş bulabilmelerini ve daha sonra bir yetişkinle rızaya dayalı ilişki kurmaları mümkün olabilecek diye umuyoruz. Bu aşamaya geldikten sonra verdiğimiz ilaçları kesip, cinsel dürtülerin geri gelmesini sağlıyoruz” dedi.
Federoff, ”Sonunda bu kişiler normal sağlıklı ilişkilerine geri dönerek , cinsel yaşamlarını partnerleriyle sürdürecek ve tercihlerini çocuklardan değil yetişkinlerden yana kullanacaklar” diye ekledi.