RİZE (AA) - Rize Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tepe, birçok hastalıktan korunmak için sağlıklı beslenmek, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, sigara ve alkolden uzak durmak gerektiğini bildirdi.

Tepe, Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, halk sağlığınıon, bireyi sağlıklı ve üretken şekilde tutarak toplumsal gelişmeyi sağlamayı hedeflediğini belirtti.

Bu hedefe ulaşmak amacıyla bireylerin sağlıklarını korumak ve geliştirmek için gereken tüm sağlık hizmetlerini sunmanın esas olduğunu kaydeden Tepe, "Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, eğitimler düzenleyip toplum bilincini artırarak hastalıkları meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek halk sağlığı çalışmalarının temel amaçlarındandır" ifadesini kullandı.

Tepe, yaşamın ilk anlarından itibaren her vatandaşın aile hekiminden hizmet almaya başladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Aile hekimleri, daha bebeklik ve çocukluk çağında aşılama faaliyetleriyle başlayan koruyucu sağlık hizmetlerini bir ömür boyu sürdürmektedir. Aile hekimliği uygulaması ile her birey sağlıklarıyla ilgili her türlü konuda danışmanlık hizmeti alabilecekleri bir hekime kavuşmuştur. Her gün yaklaşık bir milyon kişi aile hekimleriyle bir araya gelmektedir. Ülkemizde sağlık hizmetleri sadece sağlık tesisleri ile sınırlı kalmayıp aile hekimlerince yaklaşık dokuz milyon kişi yaşadıkları yerde ziyaret edilerek sağlık problemlerine çözüm bulunmaktadır. Bunun yanı sıra evlerinden çıkamayan 250 bin kişiye evinde sağlık hizmeti sunulmaktadır."

Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede hedefin hastalıkların ortaya çıkışını engellemek olduğunu vurgulayan Tepe, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, 7 gün 24 saat boyunca bulaşıcı hastalıklara yönelik izleme yapmakta, herhangi bir salgın tehlikesi durumunda süratle harekete geçerek salgın kontrol çalışmalarına başlamaktadır. Birçok hastalıktan korunmak için sağlıklı beslenmek, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, sigara ve alkolden uzak durmak gereklidir. Ulusal programlarımız kapsamında sağlığımızı tehdit eden risk faktörlerine karşı vatandaşlarımızla birlikte mücadele edilmektedir. ALO 171 sigara bırakma hattı 7 gün 24 saat esası ile danışmanlık hizmeti vermekte ve dileyen vatandaşı yurt sathına yayılmış 400’den fazla sigara bırakma polikliniğine yönlendirmektedir. ALO 191 hattı ile de uyuşturucuyla mücadeleye destek verilmektedir."