TRABZON (AA) - Karadeniz'de 15 dereceye kadar yükselen deniz suyu sıcaklığı nedeniyle hamsi azlığından yakınan balıkçıları, palamudun bolluğu sevindirdi.

Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi dolayısıyla  Trabzon'daki balıkçı tezgahlarını palamut süslüyor. 

Trabzon'da baba mesleği balıkçılığı sürdüren Sefa Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, palamut sezonunun bittiğini ancak buna rağmen bol miktarda palamut avlandığını söyledi.

Hamsi sezonu olmasına rağmen tezgahları palamudun süslediğini dile getiren Yazıcı, hava sıcaklığının 27, deniz suyu sıcaklığının da 15 derece olmasının palamudu etkilediğini belirtti.

Yazıcı, palamudun sıcak, hamsinin de soğuk havayı sevdiğini anlatarak, "Palamut, göç hayvanı olmasına rağmen sıcağı sevdiği için Karadeniz'e geri dönüş yaptı. Denizdeki sıcaklık seviyesi düşse hamsi olacak ama şu an sıcak olduğu için hamsi Rize ve Batum tarafına göç ediyor" dedi.

Avlanan hamsinin beklenen verim ve kalitede olmadığını anlatan Yazıcı, "Umduğumuz kalitede mal gelmiyor. Bunun nedeni havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesidir. Havalar soğursa durum değişecektir" diye konuştu.

Yaklaşık 15 yıldır balıkçılık yapan Kadir Pınar ise fiyatların hava sıcaklığına bağlı olarak değiştiğini anlatarak, düne oranla daha fazla yakalanan hamsinin kilogramının bir günde 10 liradan 3,5 liraya indiğini vurguladı.