GİRESUN (AA) - Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, "İçinde bulunduğumuz coğrafya, stratejik konumu gereği geçmişte çok önemli olaylara sahne olmuş ve halen de olmaya devam etmektedir. Harşit Savunması da bu önemli olaylardan birisidir." dedi.

Prof. Dr. Coşkun, Doğankent Meslek Yüksekokulu Salonu'nda, Harşit Savunmasının 100. Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Harşit Vadisi" konulu sempozyumun açılışındaki konuşmasında, Harşit Savunması'nın bölge tarihinin dönüm noktalarından biri olmasına rağmen Kut'ül Amare zaferi örneğindeki gibi unutulma noktasına geldiğini söyledi.

Sempozyum ile bu önemli zaferi yeniden gündeme getirmeyi hedeflediklerini belirten Coşkun, "Bundan bir asır önce vatanımızı ve millet olarak varlığımızı korumak için canlarını feda ederek şehit olan ecdadımızın aziz hatırasını yad etmek onların çektiği çile ve sıkıntıları anlamak hatta bir ölçüye kadar bunu paylaşmak için toplandık." diye konuştu.

Coşkun, üniversite olarak, bölgenin ve ülkenin her açıdan ileri gitmesi için bu tür etkinlikleri önemsediklerine dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu:

"Bundan 100 yıl önce bu topraklarda kanlarını, canlarını feda ederek buraları bizlere emanet eden şehitlerimizin beklediği, vatanımızın ve milletimizin tarihte sahip olduğu şan ve şeref payesine yeniden ulaşmasını sağlamaktır. Bize düşen bilimsel üretkenliğimizi artırmak ve böylece ilimizin, bölgemizin ileri gitmesi çabası içinde olmaktır. İçinde bulunduğumuz coğrafya, stratejik konumu gereği geçmişte çok önemli olaylara sahne olmuş ve halen de olmaya devam etmektedir. Harşit Savunması da bu önemli olaylardan birisidir."

Doğankent Belediye Başkanı Haşim Birol Tekin ise Harşit Savunmasının, Karadeniz ve Türk tarihi açısından çok önemli yeri bulunduğunu söyledi.

Harşit'in yaklaşık 170 kilometrelik bir vadinin adı olduğunu dile getiren Tekin, şunları kaydetti:

"Harşit, 1380'lerden bu yana Türklerin yurt edindiği bir bölgenin, tarihin ve kültürün adıdır. Gerçekten o şerefi taşıyoruz. Şehitlerimiz, atalarımız bizlerden anılmayı, hatırlanmayı bekliyor. Eğer onu da yapamazsak bizim de gelecek nesilden bir beklentimiz olamaz. Onun için bu tür etkinliklerle atalarımızı yad ediyoruz."

1. Dünya Savaşı sırasında yaşanan Harşit Savunması'nın 100. yılı dolayısıyla Giresun Valiliği İl Özel İdaresi, Giresun Üniversitesi ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca organize edilen sempozyumda, akademisyenler, araştırmacılar ve ilgililer iki gün boyunca Harşit Vadisi'ni tarih, kültür ve coğrafya bakımından inceleyecek.