SAMSUN (AA) - Samsun'un Bafra ilçesinde mitokondriyal hastalık teşhisi konulan ve anaokulundan sonra eğitimine devam edemeyen 7 yaşındaki Yağmur Çalışkan, evinde yatağa bağımlı yaşamını sürdürüyor.

Mevlana Mahallesi'nde yaşayan Muhammed ve Aynur Çalışkan çiftinin kızları Yağmur Çalışkan, nadir görülen mitokondriyal hastalığı nedeniyle yaşı ilerledikçe sinir sistemi ve beyin fonksiyonlarını yitiriyor.

Özel sektörde işçi olan baba Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızlarının 6 aylıkken rahatsızlandığını ve hastaneye götürdüklerini, hastanede kızlarının üşüttüğünün söylenerek geri gönderildiklerini anlattı.

"Kızıma doğru teşhis konulamadığı için çok zaman kaybettik." diyen Çalışkan, kızlarının durumu kötüye gidince özel hastaneye götürdüklerini belirtti.

Çalışkan, "Hastanede kızımın farklı bir hastalığı olduğundan şüphelenildi. Bazı ilaçlar verildi. Daha sonra bizi OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bölümü'ne sevk ettiler. Kızımın kan örnekleri Amerika'ya gönderildi. Gelen sonuçlara göre mitokondriyal hastalığı olduğu teşhisi konuldu. Verilen ilaçlarla kızımı bugüne kadar getirdik." dedi.

Yağmur'un 6,5 yaşındayken bir sabah kalktığında gözlerinin bulanık görmeye başladığını söylediğini anlatan baba Çalışkan, "Çocuğumu hastaneye götürdük. Hastalık beyin ve sinir sistemini etkilemeye başlamış. Anaokulundan sonra eğitimine devam edemedi. Şimdi yatakta, solunum cihazına bağlı. Bakımını evde yapıyoruz." diye konuştu.

Kızının bazı ilaçlarının yurt dışından getirildiğini, medikal masraflarının çok olduğunu ifade eden baba Çalışkan, şunları dile getirdi:

"Asgari ücretle ev geçindirmeye çalışan bir işçiyim. Çocuğumun hastalığıyla ilgili masrafları karşılamakta zorlanıyorum. Kızımız gün geçtikçe karşımızda eriyor. Eşimle beraber kızım için hastaneleri mekik dokuyoruz. Amacım insanlardan, yardımseverlerden para istemek değil, kimse de para vermesin, kızımın madikal ihtiyaçları ve ilaçları temin edilsin yeter."

- "Hastalık beyin fonksiyonlarının yitirilmesine kadar gider"

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Albayrak da Yağmur Çalışkan'ın kendilerine bebekken getirildiğini belirterek, şunları aktardı:

"Yağmur'un sinir sistemine bağlı bir hastalığı olduğunu tespit ettik ve kendisinden kan alarak kanın araştırılması için Amerika'ya gönderdik. Gelen sonuçlar neticesinde küçük kızımızın kalıtsal bir hastalık olan ve nadir görülen mitokondriyal hastası olduğu belirtildi. Bu hastalık hafif kansızlıkla başlar ve beyin fonksiyonlarının yitirilmesine kadar gider."