Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey kardeşi Kim Jong-nam'ın Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'nda zehirlenerek öldürülmesi, Malezya ve Pyongyang yönetimini karşı karşıya getirdi.

Kuzey Kore'deki büyükelçisini geri çağırma kararı alan Malezya yönetimi, suikastin arkasında Pyongyang yönetiminin olduğuna inanıyor.

Kim'in cesedinin kendilerine verilmesini isteyen Pyongyang ise, daha önce yaptığı açıklamada otopsi sonucunu tanımayacağını duyurmuştu.

Taraflar arasındaki gerilim tırmanırken, Malezya televizyonları suikast anının görüntülerini ekrana getirdi.

Havalimanında kalabalığın arasında bekleyen Kim Jong-nam'ın yanına yaklaşan iki kadından beyaz giyimli olanı kurbanın gözlerini eliyle kapatıyor, diğeri ise yüzüne zehir sıkıyor. Peşinden suikast timi hızlıca olay yerinden ayrılıyor.

Ne olduğunu anlayamayan Kim polislerin yanına gidiyor ve yaşananları aktarıyor. Polisler ve kurban havalimanı içerisinde dolaşıyorlar,  tıbbi yardım için bir kliniğe gidiyorlar.

Malezya basını, hafta sonu Kim'in bir koltukta bilincini kaybetmiş bir şekilde otururken çekilmiş fotoğraflarını manşetten vermişti.

4 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA, 4 ŞÜPHELİ Kaçak

Şimdiye kadar suikastle ilgili tutuklanan dört kişi bulunuyor. Vietnamlı Doan Thi Huong ilk ulaşılan şüpheli olmuştu. Havalimanı güvenlik kameralarına yakalanan ve üstünde LOL yazan bir kıyafet giyen Huong, kısa süre sonra yakalanmıştı. Gözaltına alınan Endonezyalı Siti Aisyah ise, kendilerine erkeklerin gözlerini kapatıp yüzlerine su sıkılan bir kamera şakasında oynamaları için para ödendiğini söylemişti. Aisyah'ın verdiği bilgiye göre, Kim Jong-nam'dan önce üç dört kişiye aynı şaka uygulandı.

Yakalanan bir diğer şüpheli Kuzey Koreli kimya uzmanı Ri Jong-chol'un cinayetin arkasındaki isim olduğu tahmin ediliyor.

Malezyalı Muhammed Farid Bin Celaluddin de an itibariyle polisin elindeki son şüpheli.

Suikast günü Malezya'dan ayrılan dört Kuzey Koreli ise aranıyor. Polisin paylaştığı bu isimler Hong Song Hac, Ri Jae Nam, O Jong Gil ve Ri Ji U. Malezya polisi, olağan şüpheli dört ismin yakalanması için Interpol'le bağlantıya geçti. Fotoğrafları paylaşılan söz konusu şüpheliler, hususi pasaportla Malezya'ya giriş yapmış.

ESKİ LİDERİN EVLİLİK DIŞI İLİŞKİSİNDEN DOĞDU

Kim Jong-nam, Kuzey Kore'nin eski lideri Kim Jong-il ile Güney Koreli oyuncu Sung Hae-rim'in evlilik dışı ilişkilerinden dünyaya gelmişti.

Eniştesi öldürüldükten sonra yurt dışına kaçan Kim Jong-nam, Pyongyang yönetimine muhalif isimlerden biriydi. Kuzey Kore'deki rejimi 'şaka gibi' sözleriyle tanımlayan Kim, yönetimin dış dünyaya fıkra gibi geldiğini söylemişti.

Bir zamanlar ülkenin en önemli ikinci ismi olarak görülen Kim Jong-un'un eniştesi, önce Komünist Parti'den atılmış ardından da idam edilmişti.

Malezya, Kuzey Kore ile doğrudan ilişkisi olan birkaç ülkeden biri. İki ülkenin vatandaşları, vizesiz seyahat edebiliyor.