SAMSUN (AA) – Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, çiftçilere sertifikalı tohum kullanmaları konusunda uyarıda bulundu.

Yeni ekim döneminin birkaç gün içerisinde başlayacağına dikkati çeken Genç, çiftçilerin kazançlarının artması için sertifikalı tohum kullanmaları gerektiğini belirtti.

Havza’da yaklaşık 370 dekar ekilebilir alan olduğunu ve yaklaşık 200 bin dekarda buğday ekimi gerçekleştiğini bildiren Genç, "İlçemizde ortama 75 bin ton buğday üretimi oluyor. Tespitlerimize göre üreticimizin yaklaşık yüzde 15'i sertifikalı tohum kullanıyor. Bu, ülke ekonomisi için kayıp demek. Çiftçilerimiz sertifikalı tohum kullandıkları takdirde iki kere karlı çıkıyorlar" dedi.

Devletin sertifikalı tohum kullanan çiftçiye ton başına ortama 385 lira destek verdiğini anlatan Genç, ayrıca üründe yüzde 25 daha fazla verim alınabildiğini, ürünün kaliteli olduğu için iyi fiyattan da satılabildiğini kaydetti.

Çiftçilerin çoğunun yıllardır aynı tohum üzerinden ekim yaptığına işaret eden Genç, bunun verimi ve kaliteyi düşürdüğünü, bu açıdan sertifikalı tohum ekmeleri halinde çiftçinin daha kaliteli ve yüksek verim elde edebileceğini vurguladı.

Genç, çiftçiliğin önceden mecburiyetten, günümüzde ise ticaret amaçlı yapıldığının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Eğer çiftçi kar etmek istiyorsa sertifikalı tohum ekmeli. Birçok çiftçimiz kendi tohumunu kullanıyor. Bu verimli bir yöntem değil. Ambardan çıkardığı tohumluğun ilaçlanması, elemesi gibi maliyetleri üstüne bindiğinde sertifikalı tohum fiyatına ulaşıyor. Bu şekilde çiftçimiz yüzde 25 verimden ve desteklemekten yararlanamıyor. Çiftçimiz ekim yapmadan önce ziraat odamıza uğrayarak ziraat mühendislerimizden ekim hakkında bilgi alabilir. Hangi tarlaya hangi tohumun ekilmesi, dekar başına kaç kilogram tohum atılması, hangi derinlikte ekilmesi gerektiği konularında tarım danışmanlarımızdan bilgi alabilirler. Havza Ziraat Odası olarak uygun fiyattan ve en iyi kalite sertifikalı tohum çeşitlerimizle hizmet veriyoruz."