SAMSUN (AA) - Havza Belediyesi tarafından düzenlenen geleneksel tirit gecesi ile tirit sezonu açıldı.

Havza Belediyesi Osmanlı Sofrası Tesis'lerinde düzenlenen programda kış aylarının vazgeçilmezi olan geleneksel lezzeti tirit yemeği yapılarak katılımcılara ikram edildi.

Programda bir konuşma yapan Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, kaz tiridinin bölgesel bir yemek olduğunu belirtti. Uzun uğraşlar sonucu bölge adına kaz tiridinin patentini aldıklarını hatırlatan İkiz, "Kış aylarının vazgeçilmezi tirit Türk Patent Enstitüsü tarafından "Samsun Kaz Tiridi" adı ile patentlendi ve tescili yapıldı. Birçok yerde tirit yapılır. Fakat Havza'da tirit kazların asılması ile yapılır ve yaklaşık 3-4 saat sürer. Tiritteki asıl amaç yemek değil. Uzun kış gecelerinde sıcak dost ortamları kurmaktır." dedi.

İkiz, bu geleneği tanıtmak için 12 yıldır Samsun ve İstanbul başta olma üzere Avrupa'nın farklı şehirlerinde tirit gecesi düzenlediklerini ifade ederek, "Tanıtım konusunda istediğimiz yere geldik. Tirit sezonu bu günlerde başlıyor ve mart ayı ortalarında sona ermekte. Herkesi tiriti tatmak için Havza'ya davet ediyoruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından yerel sanatçıların sahne aldığı programda katılımcılara tirit ikram edildi.

Programa Havza Belediye Başkanı İkiz'in yanı sıra daire müdürleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle davetliler katıldı.