Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, hayvan hakları ihlalleri dolayısıyla 2015 yılında yaklaşık 1 milyon 250 bin liralık idari ceza kesti.
Kültürlerinde hayvanlara eziyet etmenin yeri olmadığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu kanuna dayanan yönetmelik kapsamında hayvanların rahat yaşamalarını, hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek maksadıyla çalışıyoruz. Hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine sebep olanlara karşı ise kanun çerçevesinde yaptırımlarımızı uyguluyoruz. Bu çerçevede 2015 yılı içerisinde hayvan ihlalleri dolayısıyla yaklaşık 1 milyon 250 bin liralık idari ceza uyguladık” diye konuştu.

“BAZI FİİLLERİN KABAHAT OLMAKTAN ÇIKARILARAK SUÇ KAPSAMINA GİRMESİ GEREKİYOR”
5199 sayılı Kanun’da bazı değişiklikler yapılması gerekliliğine değinen Bakan Eroğlu, “Bazı hayvan hakları ihlallerine karşı uygulanacak cezaların caydırıcı olması maksadıyla bu fiillerin kabahat kapsamından çıkarılarak suç kapsamına alınması için düzenlemeye ihtiyaç var. Bu çerçevede çalışmalarımızı geçtiğimiz yıllarda yapmıştık. Kanun komisyondan da geçmiş, Meclis gündemine gelecekti. Ancak malum ülke gündemi ve seçimler dolayısıyla kanun çıkmadı ve kadük oldu” dedi.

“HAYVAN HAKLARI HÜKÜMET PROGRAMINDA”
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet programında hayvan hakları ihlallerinin de bulunduğunu ifade eden Eroğlu, “Hayvan hakları ile alakalı düzenleme hükümetimiz programına göre 1 yıl içerisinde gerçekleştirilecek. Yeni düzenleme ile özellikle şehirlerdeki hayvan hakları en geniş çerçevede hukuki güvence altına alınacak ve idari tedbirler artırılacak” dedi.
Kendilerinin tespit ettiği ve gelen talepler doğrultusunda tespiti yapılan kanuni eksikliklerin giderilmesine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, “Kanun değişiklikleri için gerekli çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hedefimiz hayvanların yaşam haklarının korunmasını ve iyi bir muameleye tabi olmalarını sağlamak” açıklamasını yaptı.

“HAYVAN HAKLARI İHBARLARI İÇİN ELEKTRONİK POSTA ADRESİ DEVREDE”
Sokak Hayvanları Rehabilitasyonu Projesi çerçevesinde çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Eroğlu şöyle devam etti:
“Proje kapsamında hayvanların kayıt altına alınması ve izlenmesi maksadıyla Bakanlık olarak ücretsiz olarak hayvan bakımevlerine mikroçip okuyucu, mikroçip ve enjektörü ile kulak küpeleri dağıtıyoruz. Ayrıca 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yürütülecek iş ve işlemlerin etkin ve hızlı bir şekilde takibinin yapılıp, hayvan hakları ihlallerinin önlenebilmesi için [email protected] elektronik posta adresini devreye aldık. Duyarlı vatandaşlarımız ihlallere yönelik ihbarlarını bu adrese yapabilirler.”
(İHA)