ÇORUM (AA) - MUHAMMED KAYGIN - Deniz Feneri Derneğince 2009'da başlatılan "Çocuklar Üşümesin" kampanyası kapsamında Çorumlu kadınlar, Halep'teki çocukları ısıtabilmek için ördükleri yelek, kazak, atkı ve bereleri bölgeye gönderiyor.

Dernek gönüllülerinin yanı sıra kadın kültür merkezlerinde dikiş eğitimi alan kadın ve öğrencilerin de destek verdiği projede, Halep'te yaşanan insanlık dramına zorlu kış şartlarının da eklenmesi nedeniyle evlerini kaybetmiş, sokakta kalmış çocukları ısıtabilmek için örgüler hazırlanıyor.

Deniz Feneri Derneği Çorum Koordinatörü Yasemin Eyvazlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep'te insanlık dramı yaşandığını, savaş nedeniyle evlerini kaybeden binlerce insanın bulunduğunu, ayakkabısı, montu, kazağı yırtık olan ya da hiç olmayan çocukların gönüllerini ısıtabilmek için gayret gösterdiklerini aktardı.

Yaklaşık 4 senedir Çorumlu kadınlar olarak "Çocuklar Üşümesin" kampanyası çerçevesinde örgüler yaptıklarını belirten Eyvazlı, şöyle devam etti:

"Önceki yıllarda kaşkol ve bere örerek sığınmacı çocuklara Deniz Feneri Derneği aracılığıyla gönderiyorduk. Bu seneki projemizi daha da genişletmek istedik ve sadece kaşkol ve bereyle sınırlamadık. Bizlere destek veren kadınlarımız yelek, kazak, hırka gibi giysiler örerek projeye destek oldu. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun."

Örgülerde kullanılan iplerin Deniz Feneri Derneği Ankara şubesince gönderildiğini ve kentteki kadınlara dağıtıldığını ifade eden Eyvazlı, şunları söyledi:

"Bayanlarımızın hepsi büyük istek ve heyecanla örgülerini örüp bizlere teslim etti. Bizler de yapılan örgüleri paketleyip Ankara'daki Deniz Feneri Derneğine gönderiyoruz. Oradan da Halep’teki kamplarda kalan sığınmacılara iletiyorlar. Yaptığımız bu örgüler sayesinde zorlu kış şartlarında çocukları birazcık ısıtabilirsek bu mutluluk bizlere yeter."

- Örgü sayısı her geçen yıl artıyor

Kampanyaya imam hatip öğrencilerinin de destek verdiğini dile getiren Eyvazlı, örgüleri koydukları paketin içine Arapça "Biz kardeşiz, sizi seviyoruz" notu yazdıklarını anlattı.

Eyvazlı, kampanyaya başladıkları sene 7 gönüllü ile 150 örgü örüp gönderdiklerini, her sene sayıların arttığını, bu yıl 600'e çıktığını vurguladı.

Örgü öremeyen yaşlıların da kendilerine destek vermek istediklerine işaret eden Eyvazlı, "Yaşlı teyzelerden 'Bizler örgü öremiyoruz ama dualarımızla sizlere destek vermek istiyoruz' şeklinde söyleyenler oluyor. Bu bir iyilik treni, burada herkese yer var. Bizler sadece aracı olmaya çalışıyoruz, hayırsever vatandaşlarımıza bir yol gösteriyoruz. Herkese çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Dernek gönüllülerinden Nermin Düvenci de yardım kampanyalarına elinden geldiğince destek olmaya çalıştığına dikkati çekerek "En azından vicdanımız birazcık da olsa rahatlıyor. Yoksulların, sığınmacıların o halini görünce bir şey yapmak istiyor insan ama tek başına yapamıyorsun. Herkes bir olup bir şeyler yapınca bu insanı çok mutlu ediyor." dedi.

Yardımların paketlendiği sırada ilginç bir olaya şahit olduğunu anlatan Düvenci, şunları kaydetti:

"Bir keresinde örgüleri elden geçirirken teyzelerimizden birisi yelek örmüş, yeleğe de cep yaparak içerisine bayram şekeri koyarak dikmiş. Bunu gördüğümüzde çok duygulandık. Teyzemiz bayram şekeriyle yeleğin ulaşacağı çocuğu mutlu etmeye çalışmış. Yani elinden gelen sadece o olduğu için, yeleğin ulaştığı çocuğu mutlu etmek için yapıyor bunu."